Rafila, despre explozia de la Crevedia: „La început nu am fost așa de îngrijorați pentru că inițial se discuta despre cinci victime”

28 aug. 2023, 11:24
LCV / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu declarații exclusive despre filmul tragediei care a avut loc sâmbătă seară la Crevedia.

Rafila, despre tragedia care a avut loc la Crevedia

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre evenimentul tragic care a avut loc la o stație GPL din Crevedia, în urma căruia 58 de persoane au fost rănite și au fost înregistrate și 2 decese. Oficialul a menționat că a fost anunțat la scurt timp după producerea primei explozii. Împreună cu alți oficiali, Rafila a stabilit un plan de acțiune.

Ministrul spune că primul pas a fost să se intereseze câte paturi pentru arși sunt disponibile, câte locuri sunt la terapie intensivă. Rafila spune că echipele de salvare și oficialii nu erau atât de alarmați, deoarece în primă fază era vorba de cinci victime. Din nefericire, la scurt timp au mai urmat și alte explozii care au făcut ca numărul victimelor să crească considerabil.

"Am aflat în jurul orei 19.10. La 19.20 deja constituisem grupul de lucru operativ de la ministerul Sănătății, cu trei secretari de stat, cu directorii Spitalului de Urgență din București. Am avut pe cineva și pe partea de comunicare. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să inventariem paturile libere pentru pacienții arși.
Să vedem ce disponibilități avem la Terapie Intensivă, în București, în primul rând. Am colaborat și cu Spitalele Militare, cele trei spitale, respectiv Carol Davila, Spitalul Gerota și cel de la Serviciul Român de Informații, încât să avem o imagine foarte clară a locurilor în care puteau să vină răniții. Noi nu am fost așa de îngrijorați la început pentru că inițial se discuta despre cinci victime, ulterior numărul lor a crescut la 8, până la 58", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că în prezent, în România există 30 de paturi pentru mari arși. Statul a decis astfel să ceară ajutor statelor din Europa. În străinătate au fost transportate victimele care au 35-85% arsuri.

"În momentul de față, în România sunt circa 30 de paturi pentru mari arși. În acest moment se practică transportul la spitalele din străinătate pentru 12 răniți. Am transportat în străinătate persoane care aveam între 35 și 85% suprafață arsă. Cel puțin 16 pompieri au arsuri la mâini, unii dintre ei și la față și la cap, dar nu foarte grave. Majoritatea erau implicați în manevrarea roboților pentru stingerea incendiilor. Unii dintre ei, din cauza șocului (n.r. provocat de explozie) au căzut de pe mașinile de intervenție", a declarat ministrul Sănătății.


Citeste si