Protestul șoferilor de TIR și tractoare care a blocat țara, inspirat din Germania. Guvernul îl vede ca fiind „membri ai unui partid”

11 ian. 2024, 07:41
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Traficul a fost paralizat, miercuri, pe centurile marilor orașe din România, inclusiv pe cea a Bucureștiului. 6.000 de șoferi de TIR sau de tractoare au circulat cu 10 km/h în jurul Capitalei sau chiar au oprit, în semn de protest. Oamenii spun că polițele RCA au prețuri astronomice, iar motorina este tot mai scumpă. Protestul nu a fost revendicat de asociații de profil, iar ministrul Agriculturii e de părere că manifestațiile sunt motivate politic. 

Protestatari din toată țara au plecat în dimineața de ieri cu TIR-uri și camioane spre București. Traficul pe șoseaua ce Centură a Capitalei a fost un coșmar pe ambele sensuri.

Sute de TIR-iști veniți din toate colțurile țării care au circulat cu viteză redusă i-au procat și pe ceilalți participanți la trafic. Principala nemulțumire a transportatorilor este creșterea nejustificată a polițelor RCA. 

„Preţul RCA-ului a crescut undeva de 300% în medie faţă de acum 4 ani, zic bine? Undeva la 5.000 de lei şi acum media e cam la 15.000, nu vorbim de cele mai scumpe, vorbim în medie”, a spus un protestatar pentru Observator.

Ei sunt nemulțumiți și de scumpirea motorinei: „Mult mai ieftine se fac transporturile cu firmele poloneze, întrucât ei au subvenţie la motorină şi sunt ajutaţi de stat. Noi nici măcar acciza nu putem să o recuperăm”, a declarat un alt protestatar. 

În jurul prânzului, a fost blocată nu doar centura Capitalei, ci și o porțiune din Autostrada București-Pitești. 

Protestul a fost inspirat de o mișcare asemănătoare din Germania. Transportatorilor li s-au alăturat și fermierii, nemulțumiți că sunt obligați să își inamtriculeze toate utilajele folosite și să le facă ITP. Totodată, trebuie să obțină permis de conducere din categoria TR1 pentru ele. 

Transportatorii susțin că acțiunea lor de miercuri a fost spontană, însă la București lucrurile se văd altfel. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, îi vede ca fiind membri ai unui partid. 

„Nicio formă asociativă nu s-a asimilat şi nu a venit la acest protest. Eu cred că sunt membri ai unui partid politic care încearcă să facă campanie electorală în această perioadă”, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 

Oficialul a afirmat că este dispus să poarte discuții cu asociațiile de fermieri și să le asculte cererile. 

Şoferii care au participat azi la protest spun că sunt dispuşi să continue astfel de acţiuni şi zilele următoare.



Citeste si