Propunerea „denunți și câștigi”, tot mai aproape de realitate. Planul lui Boloș creează tensiuni în Coaliție

23 nov. 2023, 08:00
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Propunerea ca românii care denunță evazioniștii fiscali să câștige 1% din suma fraudată este tot mai aproape de realitate. Planul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, pentru lupta cu evaziunea fiscală a creat tensiuni în Coaliția de guvernare. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și liderii liberali au respins ideea din prima, dar ministrul Finanțelor și-a găsit un aliat neașteptat: premierul Marcel Ciolacu.  

Propunerea ca românii care denunţă evazioniştii să primească o parte din fraudă, tot mai aproape de realitate

„Ne gândim și la un sistem de stimulare a avertizorilor. Aceste stimulente pot fi de natura financiară. Vor putea sa facă reclamaţii online”, Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Boloș vrea să îi recompenseze pe românii care denunță fapte de evaziune fiscală. Premiul pentru ponturile anonime ar fi de 1% din suma fraudată. Planul său a adus tensiuni în Coaliție. Chiar liderul PNL, Nicolae Ciucă, a criticat măsura propusă de ministrul liberal al Finanțelor.

„La prima enunţare, eu nu sunt de acord! Este o problemă care ţine de impact şi consecinţe la nivel de societate”, Nicolae Ciucă, președinte PNL.

Liderii PNL resping ideea, considerând-o desprinsă din anii comunismului, susțin surse Observator. În schimb, premierul Marcel Ciolacu sare în apărarea lui Marcel Boloș. 

„Fiecare ministru - asta e treaba lui: sa aibă pareri. Câteodată sunt bune, câteodată sunt rele! S-ar putea sa se impuna o astfel de masura!”, Marcel Ciolacu, premierul României.

Marcel Boloş sustine că ideea „Avertizorului Fiscal” a ajutat Germania, Franta, Statele Unite si Marea Britanie să combată evaziunea fiscală.

„Ne gândim să fie un procent din faptă şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
„Nu venim cu măsuri după părerea unuia sau altuia. Nu a fost nici măcar atins un astfel de subiect, nu s-a discutat, nu sunt de acord în momentul de faţă”, Nicolae Ciucă, președinte PNL.
„Haideţi să nu mai judecăm oamenii după părerile pe care le au. Nu trebuie să-i transformăm pe cei cu păreri în dușmani ai poporului”, Marcel Ciolacu, premierul României.
  • Datele oficiale arată că România pierde anual 45 de miliarde de lei doar din evaziunea la TVA.
  • În Statele Unite, denunțătorul unei fapte de evaziune fiscală se poate alege cu până la aproape o treime din sumele recuperate de Fisc.

Grecia, soluții moderne pentru a lupta contra evaziunii fiscale

Guvernul estimează că evaziunea fiscală a ajuns la o sumă uriașă - 160 de miliarde de lei sau peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB). Grecia, o altă țară cu o evaziune fiscală mare, estimată la 20% din PIB, a găsit soluții moderne și rapide pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale.

Luna trecută, Ministerul de Finanțe din Grecia a anunțat o măsură prin care cetățenii care raportează autorităților fapte de evaziune fiscală pot primi de la stat o sumă cuprinsă între 100 și 3.000 de euro.

În plus, autoritățile elene au introdus și o aplicație pe telefonul mobil care le permite celor care fac denunțul să scaneze cu ajutorul unui cod QR bonuri fiscale, pentru a le verifica autenticitatea. Cazurile pot fi raportate și online.



Citeste si