Proiect de lege: Angajații în concediu medical, verificați acasă de poliție
Românii care sunt în concediu medical ar putea fi verificați acasă, de poliție, arată un proiect de lege depus în Parlament de Raluca Turcan. Prin acesta se dorește stoparea a ceea ce se numește „fraude legate de concediile medicale fictive”.
Angajații în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție. Proiect de lege depus în Parlament de Raluca Turcan
Inițiativa aparține deputatei PNL Raluca Turcan, care a completat că, în primele două luni ale acestui an, s-au solicitat deja sume uriașe pe concediile medicale.
De altfel, nu este pentru prima dată când apare o astfel de propunere. Și în 2010 s-a mai întâmplat, în plină criză economică, atunci când statul era disperat să obțină bani la buget.
Ministrul Muncii exclude această variantă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, exclude adoptarea unei astfel de măsuri, din mai multe motive. „Mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetățean câte un paznic”, a declarat oficialul.
Un alt motiv constă în faptul că inițiatoarea proiectului nu a avut nicio consultare cu medicii de familie, unii dintre cei care emit aceste adeverințe.
Citește și:
> Românii nu vor mai avea nevoie de adeverință de la locul de muncă pentru concediul medical
> Poliția Locală folosește semnale acustice și luminoase în mod ilegal
> Sistemul medical, aproape de colaps după ce CNAS a sistat plățile către spitale și furnizori
„Probabil va trebui să mai angajăm încă vreun milion de cadre în Poliţie ca să avem la fiecare câte un paznic. Nu ştiu. O să văd motivarea. Nu am citit proiectul, însă mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetăţean câte un paznic dacă face aia sau dacă face ailaltă.
Într-adevăr, există şi acum o prevedere că pot fi controale la cei care sunt în concediu medical pentru a putea fi verificaţi. Chestiunea aceasta, să ne transformăm aşa în Gestapo ... am să văd proiectul. Nu l-am citit”, a declarat ministrul Mariu Budăi.
Cine poate beneficia de concediu medical
Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158.2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006.
Potrivit acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. Totodată, condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege.
Citește și:
> Angajații din România ar putea beneficia de încă o zi liberă
> Măsurile fiscale, constituționale. Ce taxe si impozite vor intra în vigoare după decizia CCR
> Angajații din Sănătate, grevă japoneză pe termen nelimitat
Conform legii, de aceleași drepturi se bucură și dacă nu îndeplinești situațiile descrise anterior, dar te numeri printre:
- persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
- persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
- administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management;
- membrii unei asociații familiale;
Cine are dreptul să elibereze certificatul de concediu medical
Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de:
- medicul primar;
- medicul de familie - acestea poate acorda certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile, în una sau mai multe etape;
- medicul specialist din ambulatoriu de specialitate sau spital;
- orice medic care a încheiat o convenție în acest sens cu o Casă de Sănătate și are autorizație de liberă practică.
Conform legii, certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care are loc consultația medicală, indicându-se numărul de zile de concediu medical necesar în viitor, dar și codul de diagnostic despre care am discutat anterior. Excepție fac următoarele situații, când certificatul se poate elibera și la o dată ulterioară consultației:
Citește și:
> Proiect de lege: vouchere de vacanță la privat. Impactul pe care îl va avea asupra unor sectoare
> Angajații din Finanțe continuă protestele: două persoane au demisionat
> Salariile angajaților din Educație și alte domenii vor fi majorate
- în caz de sarcină și lăuzie;
- pentru perioada de internare în spital;
- pentru aparat gipsat, la scoaterea gipsului numai de către medicul ortoped sau chirurg;
- în cazul îmbolnăvirii în străinătate;
- în caz de carantină.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.