Profesorii ies în stradă din cauza salariilor. Dascălii amenință cu neprezentarea la examene și neîncheierea situațiilor școlare
Cu doar câteva zile înainte ca noile legi ale Educației să fie trimise la Guvern spre aprobare, profesori din toată România ies pentru a protesta în stradă. Principalele nemulțumiri sunt legate de lipsa finanțării în sistem și de faptul că salariile nu au ținut pasul cu inflația. Dascălii amenință că s-ar putea ajunge chiar și la grevă generală, neprezentarea la examene și neîncheierea situațiilor școlare, dacă solicitările lor rămân fără rezolvare.
Profesorii ies în stradă și amenință cu neprezentarea la examene și neîncheierea situațiilor școlare, din cauza salariilor
„Noi vrem respect! Noi vrem respect!”, au scandal profesorii.
În Târgu Jiu, peste 200 de salariați din învățământ și-au strigat supărarea în stradă. Oamenii dau vina pe guvernanți pentru lipsa banilor și a personalului calificat.
„Nu este nicio jenă să spunem că ieşim în stadă, astăzi pentru salarii decente. Suntem aşadar astăzi aici pentru că toate categoriile de personal din învăţământ sunt dezavantajate. Și aici aş aminti de personalul nedidactic ale căror salarii încep de la 1700 de lei, fără condiţii de muncă normale. Nicodată nu a fost alocat de la stat acel 6%. S-a dat numai cât au vrut ei”, a afirmat unul dintre ei.
Cele mai mari probleme ar fi la salarizarea personalului nedidactic şi la profesorii debutanţi. Sindicaliștii pun deficitul de personal calificat din sistem pe seama salariilor mici pentru cei aflați la început de carieră la catedră.
Citește și:
> Profesorii fac azi grevă de avertisment: „Asta e viața”
> Nicolae Ciucă demisionează luni. Premierul va numi un ministru în locul lui
> Mesajul lui Marius Budăi pentru profesorii care amenință cu grevă generală pe 22 mai
„Ne-am aşezat la masa tratativelor cu reprezentanţii guvernului. Am sperat în permanenţă că se vor putea rezolva aceste probleme la masa dialogului, dar deja a trecut timpul”, a spus Constantin Huică-președinte USLI.
Până acum, au protestat sindicaliștii din învățământ din Gorj și Constanța, iar astăzi este rândul celor din Dolj, Argeș, Prahova și Călărași.
Legile Educaţiei. Cum se schimbă Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională: vor intra în vigoare peste 4 ani
Admiterea la liceu se va face și cu Evaluare Națională, și cu examen. Vor fi schimbări și în ceea ce privește Bacalaureatul, unde elevii de clasa a XII-a vor avea două probe în plus.
Noile legi ale Educației prevăd Evaluare Nationala pentru toti copiii de clasa a opta. Mai mult, liceele care dovedesc ca au o concurenta mare la anumite specializari, pot organiza examene proprii de admitere pentru candidaţi.
Citește și:
> Cum vor fi reformate pensiile speciale
> Angajații din Sănătate amenință cu proteste
> Ciucă le-ar fi cerut elevilor şi părinţilor să pună presiune asupra profesorilor
„Liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv. Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Schimbări și pentru profesori
Legile Educației în varianta Deca aduc schimbări și pentru profesori. Specializarea de invatator ramane la liceele pedagogice. Dascălii care vor preda in mediul rural vor primi o bursa egală cu salariul mediu brut în cazul în care garantează că rămân în zonele defavorizate timp de cinci ani de zile. Ministrul Ligia Deca promite și salarii mai mari pentru profesori. Cât despre capitolul etică, mandatele rectorilor vor avea o durată de 5 ani si se vor putea înnoi doar o singura dată.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.