Produsul românesc renumit în toată lumea care e la mare căutare de sărbători. Este pregătit în ținutul Buzăului
Produsele tradiționale sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă. Carmangeriile sunt pline și de clienți, și de preparate. Renumiţi în întreaga lume, cârnaţii de Pleşcoi sunt la mare căutare, la fel şi babicul de Buzău, muşchiul afumat sau carnea la garniţă.
Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE, sunt renumiți în toată lumea. Aceste delicatese sunt pregătite cu mare atenție la noi în țară, în ținutul Buzăului, iar acum, în perioada sărbătorilor, comenzile curg.
Angajații abia au făcut față la o carmangerie din localitatea Mărăcineni. Acolo, afumătoarea încinsă este întreținută numai cu lemn și rumeguș de fag. Pentru cei care nu au reușit să ajungă acasă în această perioadă, rudele s-au asigurat că acest Crăciun nu trece fără ca oamenii dragi să se bucure de gustul autentic.
„Pachetul acesta este pentru verișoara mea din Franța care este pe TIR și nu ajunge acasă de sărbători. M-a rugat să-i trimit bunătăți tradiționale de la noi din țară pentru că pe acolo nu le găsesc, în special babicul, cârnații de pleșcoi”, a spus o femeie pentru Observator.
Babicul este preparat ca acum o jumătate de secol
Pe vremuri, batoanele roșiatice se țineau la zvântat la streașina casei, în vânt. „Babicul de Buzău este un produs făcut din pulpă de vită, şi pulpă de porc, cu boia de ardei dulce şi iute, făcute de noi.”
Citește și:
> Uleiul de măsline, un lux din cauza secetei din Spania
> Evenimentul Smart Future: de ce are nevoie România de inovație pentru viitor?
Și într-o carmangerie din Poșta Cîlnău, cele mai vândute produse sunt cele tradiționale, mai ales că toate preparatele sunt făcute din carne care provine din ferma proprie.
„Preparatele care se vând cel mai bine, prima dată se vinde oaia, cârnaţii de oaie, ghidemul de oaie, cârnaţii uscaţi, cârnaţii proaspeţi, pastrama de miel”, Victor Ghizdeanu, proprietar carmangerie.
Un pachet care include toate bunătățile specifice de sărbătoare, de la cârnați de Pleșcoi până la lebăr, mușchi afumat sau tobă, poate ajunge chiar și la 500 de lei.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.