Primul oraș blocat de protestul fermierilor și transportatorilor. „Revoluție, tată!”
De șapte zile, transportatorii și fermierii blochează periferia marilor orașe. Nemulțumiți de negocierile de la Guvern, luni, protestatarii au refuzat să se mai vadă cu autoritățile. Se plâng și de faptul că polițiștii au început să deschidă dosare penale pe numele lor, mai mulți manifestați fiind acuzați de instigare la violență.
Oraș mare blocat de protestul fermierilor și transportatorilor
Transportatorii și agricultorii au arătat, duminică seară, ce înseamnă să își mute protestul de pe șoseaua de centură într-un oraș mare. După lăsarea serii, au intrat cu zeci de utilaje în Constanța. Traficul pe șoseaua Mangaliei a fost complet paralizat. Camioane cu bene ridicate au blocat sensul giratoriu.
„Blocăm absolut tot ce se poate bloca. Ne pun piedici jandarmii, dar noi facem tot posibilul să punem cât mai mult în dificultate traficul”. a spus un protestatar.
„Iese revoluţie, revoluţie! Revoluţie, tată!”, a strigat un altul.
Polițiștii de la Rutieră s-au străduit să redirecționeze traficul, în timp ce negociatorii au încercat ore în șir să îi convingă pe protestatari să se retragă.
Citește și:
> Ziua 7 de proteste în România. Fermierii și transportatorii vor să blocheze marile orașe ale țării
> Nicuşor Dan: „Vom monta stâlpişori care să interzică parcarea pe trotuar în centrul Capitalei”
Blocajul a început după ce reprezentanţii protestatarilor au anunţat că negocierile de la Guvern au eşuat. „ Declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna!”, a transmis Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor.
Ce au cerut protestatarii și ce au obținut până acum
Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină.
Fermierii, la rândul lor, au solicitat acordarea subvențiilor pe anul 2023 până în februarie, compensații pentru perturbarea pieței grânelor în contextul importurilor din Ucraina și credite bancare avantajoase.
Până acum, delegațiile au obținut scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse.
Citește și:
> 34 de ani de la Revoluția Română din 1989
> Veneția taxează turiștii zilnici pentru a reduce aglomerația
„Este nepotrivit şi nefiresc, acum când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală”, a explicat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.
24 de dosare penale deschise de la începutul protestelor
Sindicatul Europol a acuzat că mai marii din Poliție pun presiuni pe agenții din stradă pentru a împiedica manifestațiile. 24 de dosare penale pentru incitare la violență au fost deschise de la începutul protestelor, iar pentru tulburarea liniștii publice s-au dat 87 de amenzi.
O activistă din Bucureşti a fost dusă la secţie, după o postare pe Facebook. Aceasta întrebase dacă este legitim ca protestatarii să iasă în stradă cu cocktailuri Molotov în condiţiile în care poliţiştii au puştile cu ei.
Citește și:
> Cinci orașe în care nu se circulă cu mașina
> Unde se află „Coroana de sprini” purtată de Iisus Hristos
> Mihai și Cătălin Zmărăndescu s-au împăcat. Au luat masa în oraș, după șase ani
Șeful Poliției, Benone Matei, a dat exemple de îndemnuri pe care protestatarii le trimit pe rețelele sociale: „Respectiv "haideţi să luăm maşinile de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate. Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern. Bătaia este ruptă din Rai. Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.
- 4.500 de TIR-uri şi utilaje în peste 20 de judeţe ale ţării sunt implicate în protest, la ora actuală.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.