Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări la Vilnius
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent joi, 11 aprilie 2024, la Vilnius, pentru a participa la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). În cadrul reuniunii, liderii statelor participante vor discuta despre dezvoltarea și adaptarea Inițiativei în contextul regional și global complex, cu accent pe impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare în domeniile transport, energie și digital.
Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis va pleda pentru eficientizarea Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special pentru îmbunătățirea conectivității regionale pe axa Nord-Sud. De asemenea, va sublinia importanța Inițiativei și potențialul acesteia în contextul interesului crescut al statelor din regiune și la nivel global pentru implicarea în platformă.
Citește și:
> Sprijinul României pentru Ucraina, reafirmat de Iohannis
> România găzduiește Summitul Iniţiativei celor Trei Mări. Ce teme vor fi abordate
> Președintele Klaus Iohannis merge astăzi în Ungaria. Ce speră să obțină de la Budapesta
Un punct important pe agenda președintelui va fi stimularea conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, state asociate ale Inițiativei, în urma deciziilor luate la Summitul de la București. Klaus Iohannis va accentua necesitatea întăririi rezilienței regiunii și va evidenția valoarea proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia pentru mobilitatea militară și reziliența infrastructurii.
Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă de colaborare între state membre UE și non-UE, cu beneficii pentru calitatea vieții cetățenilor și stimularea cooperării multidirecționale. La Summitul anterior găzduit de România în septembrie 2023, a fost adoptată o Declarație Comună care a marcat un punct important pentru viitorul Inițiativei, inclusiv în ceea ce privește interconectările transfrontaliere și consolidarea instrumentelor financiare ale Inițiativei. În plus, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant, iar Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de state asociate, cu actualizarea listei proiectelor prioritare strategice.
Citește și:
> Reacția aliaților NATO după ce au fost informați despre bucățile de dronă prăbușite în România
> Iohannis va găzdui cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări
> Iohannis, de Ziua Marinei: „Forţele Navale Române contribuie la îmbunătăţirea securității”