Parlamentul României a adoptat modificarea datei alegerilor prezidențiale
Camera Deputaților a votat marți pentru adoptarea proiectului de lege care prevede modificarea datei alegerilor prezidențiale, astfel încât acestea să poată fi organizate cu până la trei luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte. Proiectul, inițiat de UDMR, a fost aprobat cu 183 de voturi pentru și 84 împotrivă.
Conform noilor reglementări, "ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre". Această schimbare legislativă intervine în contextul în care președintele Klaus Iohannis ar putea urmări o funcție oficială la nivel european după alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie.
Citește și:
> Limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova. „Un vot care a întârziat”
> Parlamentul României adoptă sistemul hibrid electoral
> Zelenski este primul lider străin care va susține un discurs în Parlamentul Elveției
Propunerea USR de a retrimitere a proiectului la comisiile de specialitate pentru dezbateri suplimentare a fost respinsă în plen, cu 51 de voturi pentru și 95 împotrivă. Critici au fost aduse de către opoziție, cu acuzații de încălcare a democrației și de modificare a legilor electorale în an electoral. În schimb, reprezentanții PSD au respins aceste acuzații și au îndemnat la citirea ordonanței de urgență a Guvernului privind comasarea alegerilor.
Senatul a adoptat anterior proiectul, iar acum, după votul Camerei Deputaților, care este for decizional, legea va merge la promulgare. Liderii Coaliției au decis organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, înainte de încheierea mandatului președintelui Klaus Iohannis.