Opoziția României împiedică adoptarea concluziilor privind viitorul agriculturii în UE
Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește adoptarea concluziilor privind viitorul sectorului agricol, în urma opoziției exprimate de România și a abținerii Slovaciei. Într-o conferință de presă ce a urmat reuniunii desfășurate la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a exprimat regretul că, în ciuda dezbaterilor, delegația României nu a susținut textul propus.
Convergența externă în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC) a fost punctul de discordie pentru România, care solicită eliminarea acestui mecanism ce favorizează țările mai bogate ale Uniunii prin acordarea unui nivel mai redus de ajutoare directe către statele mai puțin dezvoltate, majoritatea din Europa de Est.
Citește și:
> Prima reacție a Gabrielei Firea după ce a demisionat: „Fiecare ne ducem crucea!”
Proiectul de concluzii, care a primit aprobarea a 25 de state membre, subliniază importanța sectorului agricol în asigurarea securității alimentare și autonomiei strategice, precum și necesitatea de a răspunde provocărilor precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice și sarcina administrativă. Textul propune, de asemenea, acțiuni concrete pentru susținerea unui sector agricol competitiv și recunoaște importanța inovării și cercetării.
Concluziile vizează și îmbunătățirea veniturilor și poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare alimentar, precum și necesitatea unui comerț bazat pe reguli și condiții de concurență echitabile. Comisia Europeană este invitată să actualizeze evaluările privind impactul acordurilor de liber schimb asupra sectorului agricol și să examineze efectele extinderii Uniunii asupra pregătirii sectorului agricol.
Citește și:
> Mai are România șanse la Schengen în acest an?
> Opoziția vrea să depună o moțiune împotriva noilor măsuri fiscale. Ce șanse are
Ministrul belgian a subliniat că textul urmărește să ofere claritate și previzibilitate pentru agricultorii europeni în anii următori.