Nicio zi fără scumpiri la pompă. Cu cât s-a majorat litrul de benzină și motorină față de luna iulie
La pompă sunt scumpiri de peste trei săptămâni. Majorarea de joi este cu trei bani pe litru, atât la motorină, cât și la benzină. Află cu cât a crescut prețul carburanților față de luna iulie.
Cu cât s-a majorat litrul de benzină și motorină față de luna iulie
Chiar dacă vorbim despre o creștere a prețurilor mai mică decât cea de miercuri, de șase bani pe litru, șirul scumpirilor încep să sperie toți șoferii.
Este vorba despre a 13-a majorare de preț consecutivă, din ultimele trei săptămâni. În urmă cu câteva zile, specialiștii spuneau că, atât timp cât creșterea e mare, și prețurile vor crește.
Comparativ cu jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar benzina cu 51 de bani pe litru. Dintre cele două, motorina rămâne mai scumpă decât benzina cu 19 bani pe litru.
Cum se calculează prețul benzinei
Mecanismul de calcul pentru compunerea prețului unui litru de carburant este simplu. Complicată este doar metoda prin care prețul barilului oscilează de la valori acceptabile la unele imense și apoi se reduce din nou.
Citește și:
> Scumpiri la pompă. Cele mai mai prețuri la carburanți din ultimele 3 luni
> Noi scumpiri la pompă: cât costă un litru de benzină sau de motorină astăzi
> Surpriză la pompă. Cât au ajuns să coste benzina și motorina la final de ianuarie
Mai exact, prețul unui litru de motorină sau benzină este compus din prețul efectiv al produsului petrolier, din accizele și taxele statului pentru fiecare litru, cursul de schimb valutar și costurile de logistică.
Nu este obligatoriu ca prețul litrului de combustibil să scadă dacă valoarea barilului scade, în cazul în care valoarea dolarului crește, dar acestea nu ar avea o mare însemnătate dacă taxele și accizele nu ar fi aproape jumătate din prețul carburanților. Așadar, atunci când facem plinul, dăm bani și la vânzător, și la stat.
În prezent, România se clasează pe locul 3 în topul celor mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Malta. Dar tot e scump, luând în calcul puterea de cumpărare de acum. Dar comparația cu alte țări din UE ne face să ne poziționăm în avantaj, cel puțin de moment.
Citește și:
> Marea enigmă: produsele reduse cu 50% se văd la Guvern, nu la raft
> De azi se aplică „marea ieftinire” de câțiva lei. Cât vor costa 10 ouă și un kg de brânză
> Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,07% în octombrie 2023. Cu cât s-au scumpit alimentele
Cel mai scump combustibil este în Islanda, care, deși nu este membru UE, este membră a spațiului economic European. Și în Italia și Germania carburanții costă mult. În schimb, salariile de acolo sunt la alt nivel, iar calitatea vieții este cu totul alta față de a noastră.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.