Mircea Geoană conduce în sondajele pentru alegerile prezidențiale, conform INSCOP

30 mai 2024, 10:59
Foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Mircea Geoană conduce în sondajele prezidențiale din România, cu 23.7% voturi, urmat de Marcel Ciolacu și George Simion.

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research la comanda News.ro indică faptul că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din România, cu 23.7% dintre voturi. Într-un posibil tur doi, Geoană ar ieși învingător în fața oricărui contracandidat testat în sondaj. Marcel Ciolacu, liderul PSD, ar ocupa locul al doilea în preferințele electoratului, cu 18.2% dintre voturi, urmat de George Simion (AUR) cu 13.5% și Diana Șoșoacă (SOS Romania) cu 12.5%. Nicolae Ciucă, președintele Senatului, ar obține 11.5% dintre voturi.

Într-un posibil tur doi, Geoană ar obține 48% dintre voturi într-o confruntare cu Ciolacu, care ar acumula 30.4%. În cazul unei confruntări cu Ciucă, Geoană ar obține 51.5% dintre voturi, iar în fața lui Simion, procentul ar crește la 57.4%. Pe de altă parte, Ciolacu ar câștiga în fața lui Ciucă și Simion, iar Ciucă ar ieși învingător într-o finală cu Simion.

Sondajul mai arată că 66.9% dintre respondenți sunt siguri că vor merge la vot. În ceea ce privește așteptările privind câștigătorul alegerilor, 19.2% dintre participanți îl văd pe Geoană ca viitor președinte, urmat de Ciolacu cu 17.3% și Ciucă cu 9.9%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.



Citeste si