Marile magazine, obligate să reducă prețurile alimentelor de bază: Guvernul ia în calcul două variante. Care ar fi mai avantajoasă
Guvernul va aproba joi o ordonanță de urgență pentru ieftinirea alimentelor de bază. Adaosul comercial va fi plafonat la 20% pentru procesatori și 20% pentru retaileri, preț de trei luni. Între timp, se poartă negocieri la Palatul Victoria și pe modificarea TVA-ului. Iată care dintre cele două variante luate în calcul de Executiv ar fi mai avantajoasă.
Varianta cea mai avantajoasă dintre cele două luate în calcul de Guvern pentru a reduce prețurile alimentelor de bază
Lista completă cu alimente transmisă de retaileri Executivului şi pentru care ar putea fi plafonat adaosul comercial conține: ulei, zahăr, pâine albă, lapte, telemea, iaurt, mălai, făină, ouă, carne de pasăre și de porc, dar și legume și fructe proaspete.
„Vom ieși cu o formă pe care o doresc să o aprobăm joi, în ședința de Guvern”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Analiștii economici sunt sceptici. „Este foarte greu pe o piaţă liberă să impui cuiva să scadă adaosul comercial”, afirmă Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară.
„Poate pe unele produse de bază - pâine, carne, lapte şi alte alimente principale - vom vedea această reducere la adaosul comercial, însă concomitentă cu o creştere a preţurilor pe alte produse care nu sunt neapărat principale”, a explicat Adrian Benţa, analist fiscal.
Cât ar costa alimentele
Schema privind adaosul comercial se va aplica doar procesatorilor și retailerilor, producătorii nefiind afectați. Pe lângă adaos, se discută și despre modificarea cotei de TVA, o măsură care nu este pe placul prim-ministrului României.
Citește și:
> Trei luni cu alimente mai ieftine. De la ce dată vor fi reduse cele 14 produse
> România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia propun taxe vamale pentru cerealele ucrainene
> Legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită. Cât au cele de la supermarket
Pentru alimentele de bază, în prezent, avem un TVA de 9%, TVA care s-ar putea modifica în perioada următoare. Coaliția de guvernare ia în calcul ca taxa pe valoarea adăugată să scadă pentru alimentele de bază, în timp ce pentru alte categorii de alimente TVA-ul ar putea să crească de la 9 la 19%.
În cazul aplicării ambelor măsuri vehiculate, alimente ar ajunge la prețuri mai mici, dar nu cu mult. Pentru pâine, ulei, ouă și brânză, acum scoatem din buzunar 44 de lei. Dacă la aceste produse ar scădea TVA-ul de la 9 la 5%, cum a propus ministrul Finanțelor, am plăti cu 2 lei mai puțin, adică 42 de lei.
Pentru pește, unt, șuncă și cașcaval, alimente ceva mai scumpe decât cele enumerate mai sus, dăm acum, în medie, 138 de lei. Dacă aceleași produse, care nu sunt considerate de bază, s-ar majora TVA-ul cu 10%, am plăti cu 14 lei mai mult. Așadar, coșul cu cele opt alimente luate împreună ar deveni mai scump cu peste 10 lei.
Citește și:
> Cleopatra Stratan și Edward Sanda, momente de panică la America Express
> Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
> Șeful ANPC, despre înlocuirea casierilor cu casele selfpay: „Este o abordare discriminatorie”
„Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. S-ar putea domnul ministru să se fi gândit la produsele de lux, ceea ce nu-i foarte rău", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.