Lukașenko îndeamnă la negocieri de pace între Ucraina și Rusia pentru a evita riscul nuclear

25 apr. 2024, 14:17
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Lukașenko cere negocieri de pace Ucraina-Rusia, avertizează asupra riscului nuclear; Belarus nu va ataca Polonia. Rusia respinge propunerile de pace.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a făcut apel la începerea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, subliniind existența unui impas pe linia frontului și posibilitatea de a folosi ca bază textele preliminare discutate anterior în Turcia. Lukașenko a avertizat despre riscul unei "apocalipse" în cazul în care Rusia ar recurge la arme nucleare ca răspuns la acțiunile Occidentului. În același timp, a menționat că Belarusul nu va întreprinde acțiuni agresive împotriva Poloniei, deși a confirmat relocarea unor batalioane pregătite de luptă spre granița vestică a țării.

Pe de altă parte, Rusia a respins ideea negocierilor de pace în varianta propusă de Ucraina și a criticat planurile unei conferințe de pace fără participarea sa, pe care Elveția intenționează să o găzduiască în iunie. Moscova a continuat să lanseze amenințări la adresa Occidentului, în special în contextul declarațiilor Poloniei privind posibilitatea găzduirii de arme nucleare, afirmând că acestea ar deveni ținte principale pentru Rusia.



Citeste si