Încă o persoană a fost infectată cu virusul West Nile. Pacientul este internat la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara
România înregistrează încă un pacient infectat cu virusul West Nile.
Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara, după ce a fost depistat infectat cu virusul West Nile.
Un alt pacient infectat cu virusul West Nile
Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a transmis că bărbatul a fost internat în Secţia de Boli Infecţioase a unităţii sanitare şi i s-au recoltat probe de sânge pentru a confirma suspiciunile. Pacientul este infectat cu virusul West Nile.
„Pacientul s-a prezentat având simptome uşoare, dar persistente: febră, fotofobie, afazie, vedere dublă. A primit indicaţie de tratament simptomatic, antitermic, de echilibrare hidroelectrolitică, şi vitaminoterapie. Starea lui de sănătate este acum stabilă. Pacientul va mai rămâne în spital câteva zile sub supraveghere. Deocamdată, nu se pune problema unei agravări a stării lui de sănătate. Vorbim, până la urmă, despre o boală infecţioasa care, însă, la persoane cu alte boli asociate sau comorbidităţi poate duce la o infecţie a sistemului nervos central sau, în cazurile foarte grave, ceea ce nu este în situaţia de acum, la deces”, a declarat dr. Anca Elena Ianiţcaia, medic specialist Boli Infecţioase, în cadrul spitalului.
Spitalul a informat Direcţia de Sănătate Publică, după care informația a fost transmisă Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Citește și:
> 82 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. INSP: 10 au murit
> OMS: Variola maimuței nu mai este o urgență de sănătate publică
> Proiect european în stil românesc. Echipamente anti-COVID comandate în pandemie, ajunse după 3 ani
„Infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la persoanele adulte o neuroinfectie care, însă, în majoritatea cazurilor, este subclinică. Ocazional poate duce la aparitia unei meningite aseptică sau encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienţilor au infecţii care însă nu prezintă simptome evidente. Recomandări: Evitaţi expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci şi pantaloni lungi; Utilizaţi substanţe chimice repelente pentru ţânţari; Împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în locuinţe folosind plase de protecţie”, mai transmite uitatea medicală.
Doctorul Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București, susține că infecția cu virusul West Nile nu este deloc nouă. Potrivit spuselor acestuia, au existat ani cu situații endemice și chiar epidemice și complicații mari.
Citește și:
> Bilanțul cazurilor de infectare cu COVID-19 a crescut în ultima săptămână
> Vaccinul HPV devine gratuit pentru băieții de până la 18 ani
> Bianca Drăgușanu regretă că și-a făcut operații estetice. Își va topi acidul din buze
„Cei mai mulți pacienți care se infectează cu acest virus sunt fie asimptomatici, fie au forme ușoare de boală. Cazurile de meningită și meningoencefalită sunt rare și apar mai degrabă la persoanele care au boli cronice și au un sistem imunitar deficitar“, adaugă dr. Marinescu.
Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări:
- Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
- Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor.
- Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței.
- Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre).
- Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei.
- Îndepărtați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.