Hoții de lemne continuă să defrișeze pădurile. Ministrul Mediului a solicitat modificarea Codului Silvic
Pădurile din România sunt tot mai puține din cauza hoților de lemne care înaintează tot mai mult și sărăcesc țara. Din această cauză, Ministerul Mediului a venit cu propunerea ca să fie introduse o serie de modificări la Codul Silvic.
Ministrul Mediului cere modificări în Codul Silvic din cauza hoților de lemne
Din cauza numeroaselor cazuri de defrișări a pădurilor din România, ministrul Mediului a venit cu propunerea ca în Codul Silvic să vie introduse pedepse mai aspre pentru furtul de lemne. Pedepsele pot ajunge și până la cinci ani de închisoare și confiscarea mașinilor.
Organizațiile de mediu spun că aceste măsuri nu dau rezultate și nu pot opri tăierile ilegale, iar din această cauză, România va fi sancționată de Comisia Europeană. Oficialii au venit cu inițiativa de a se introduce două noi infracțiuni în Codul Silvic.
Prin urmare, cei care oferă date false în SUMAL, aplicația de monitorizare a lemnului tăiat, vor fi acuzați de fals în declarații și sancționați cu închisoare de la unu la cinci ani. O altă modificare vizează cantitatea de lemn furat de la care se consideră infracțiune: 20% din cantitatea declarată.
Citește și:
> Hoții au vrut să dea buzna în casa Mirei și a lui Levi Elekes. Ce decizie a luat artista
> Revolut lansează o funcție care te apără de hoții de buzunare
> George Simion, alungat de fermierii protestatari din Constanţa: „Tai-o la București cu hoții tăi”
Astfel, dacă într-un transport de lemne sunt declarați doar trei metri cubi de lemn, însă acolo se află patru metri cubi, acest lucru este considerat infracțiune. Cei care vor fi prinși în această situație li se vor confisca mijloacele de transport, iar cei care vor transporta lemn din pădure fără aviz vor fi pedepsiți.
„Pe de-o parte avem transportul materialului lemnos fără documente și aici e trecută o limită de la 0,1 până la trei metri, care fără document e contravenție. Peste trei metri de cherestea e infracțiune. Iar la buștean, limita este de cinci metri, atunci când nu avem acte. Dacă n-ai niciun act și ai peste trei metri cubi la cherestea și peste cinci metri cubi la buștean este considerat penal.”, a declarat Tiberiu Boștar, activist mediu.
„Dacă discutăm despre controale, anul trecut avem 101.541 controale, 5.000 și ceva de contravenții, 11 milioane de lei sancțiuni aplicate, 16.000 de metri cubi de lemn confiscat.”, a transmis Marius Fechet, Ministrul Mediului.
19 milioane de metri cubi de lemn sunt recoltați anula din pădurile românești
O altă măsură face referire la tăierile la ras, care ar putea fi interzise în toate ariile naturale protejate din România, în jur de 40% dintre păduri. Acestea erau interzise până acum doar în Parcurile Naționale. Noile modificări ale Codului Silvic ar putea cuprinde și împăduririle pe suprafețele abandonate, dar și pază suplimentară în păduri.
Citește și:
> Bugetul de stat pentru 2024 a fost adoptat de Guvern! Ultimele modificări importante făcute
> Loterie: Câștigător jefuit, sentințe aspre
> Operă de artă din secolele XVI-XVII sustrasă și recuperată
De partea cealaltă, experții de mediu susțin că proiectul ar putea duce la liberalizarea tăierilor, deoarece proprietarii de terenuri, care dețin între 10 și 100 de hectare, vor putea să taie și să exploateze lemnul mult mai ușor. Acest pas ar putea duce la milioane de metri cubi de lemn tăiat legal din păduri.
„Rămânem la același sistem cu marcă, în care se marcă arborele care trebuie exploatat sau dacă vreți, invers vorbind, marca reprezintă indicatorul de ilegalitate sau legalitate în pădure. Acea marcă poate fi și falsificată, se șterge, nu se vede după o anumită perioadă de timp. Noi recomandăm și monitorizarea transporturilor folosind inteligența artificială. Acea inteligență artificială, acele camere, să poată să stabilească volumul din camionul respectiv și să poată să facă o comparație cu declarația făcută. Totodată, să stabilească dacă nu cumva s-au făcut mai multe transporturi pe același set de documente.”, a afirmat Radu Melu, manager păduri la WWF România.
În fiecare an, din pădurile României sunt recoltați legal 19 milioane de metri cubi de lemn, în timp ce în România sunt în jur de șapte milioane de hectare de păduri.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.