Guvernul majorează salariul minim pe economie în anumite domenii. Ordonanța de urgență va fi adoptată azi

31 oct. 2023, 08:48
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Guvernul României a decis să majoreze salariul minim pe economie, după mai bine de o lună de promisiuni. Însă doar în anumite domenii. Ordonanța de urgență va fi adoptată azi. 

Salariul minim pe economie creşte în anumite domenii

Guvernul majorează salariul minim pe economie în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Doar pe hârtie, momentan. Veniturile nete vor rămâne aceleași, chiar dacă bruturile vor crește la 4.582 în construcții și 3.436 de lei în agricultură și în industria alimentară.

 Salariul minim în construcții - de la 1 noiembrie 2023

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră”, scrie în proiectul de OUG.

Acest salariu minim brut se aplică în mod exclusiv acelor domenii listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5. De asemenea, rămâne în picioare ideea că angajatorii care nu acordă salariul minim nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru acel domeniu, conform avocatnet.ro.

Salariul minim în sectorul agricol și industria alimentară - de la 1 noiembrie 2023

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră”, prevede proiectul.

Explicația este simplă. Angajații vor fi obligați de acum să plătească CASS, contribuţia la sănătate 10%, de aceea veniturile nete rămân aceleaşi. De aceea veniturile nete rămân aceleași. Acum o lună, Guvernul a vrut prima oară să majoreze salariul minim pe economie în aceste domenii. Însă, la acea vreme la o valoare mai mică, adică 4.500 de lei în construcţii şi 3.300 de lei în agricultură şi industria alimentară.

Atunci s-a descoperit o problemă. În urma analizei venite de la Ministerul de Finanţe, s-a descoperit că veniturile nete ar fi scăzut, cu 56 de lei în construcţii şi 93 de lei în agricultură şi industria alimentară. Tocmai din acest motiv s-au purtat din nou discuții în Consiliul Tripartit. Ordonanța de urgență care prevede aceste creșteri salariale va fi adoptată azi în ședința de Guvern.



Citeste si