Grevă şi proteste după accidentul feroviar din Grecia. Bilanţul morţilor a ajuns la 57

03 mar. 2023, 09:21
Foto: Forbes Breaking News/Youtube.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Protestele continuă pentru a doua zi consecutiv în Grecia, la Atena și Salonic. Mulți manifestanți sunt de părere că tragedia petrecută în apropiere de orașul Larissa ar fi putut fi evitată. Este unul dintre cele mai grave dezastre feroviere întâmplate vreodată în Grecia.

Grecia: grevă și proteste după accidentul feroviar

Bilanţul accidentului feroviar de marţi din Grecia a crescut la 57 de morţi, a transmis, joi seară, un medic legist pentru BBC, în vreme ce peste 2.000 de persoane au protestat pentru a doua zi consecutiv la Atena și Salonic. 

„Suntem supăraţi pe companie, pe guvern şi pe guvernele trecute care nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile de la căile ferate greceşti”, a declarat pensionarul Stavros Nantis, la Atena.

Lucrătorii feroviari au organizat, joi, o grevă de o zi, în urma accidentului feroviar, acuzând neglijența guvernului. Greva a început la ora locală 06:00 și a afectat serviciile feroviare naționale și metroul din Atena. 

În replică, un membru al Executivului a declarat că austeritatea din timpul crizei economice din Grecia din anii 2000 a contribuit la lipsa de investiții la căile ferate.

Miercuri seară, la Atena, demonstranţii au aruncat cu pietre în birourile companiei care se ocupă de întreţinerea căilor ferate din Grecia. Au luptat și cu trupele speciale care încercau să îi țină la distanță. Într-un final, polițiștii au tras cu gaz lacrimogen pentru a-i împrăștia. 

Mii de greci au protestat și în a doua zi după tragedie. Ei au mers prin ploaie de la sediul operatorului feroviar din Atena până în fața parlamentului grec scandând „Crima aceasta nu va fi uitată”. 

Eroarea făcută de șeful de gară din Larissa

Nouă cuvinte ar fi cumulat ordinul dat de șeful de gară din Larissa către conductorul trenului de călători Intercity 62, care ar fi determinat accidentul mortal produs marți, aproape de miezul nopții. Surse citate de Protothema susțin că „din câte am fost informați până acum, șeful de gară le-a spus polițiștilor că a dat ordin de schimbare a căii, care nu a fost implementat de sistem”.

 „Având în vedere că incidentul s-a petrecut la aproximativ 25 km de gară și de punctul schimbării căii, dacă șeful de gară și-ar fi dat seama că trenul se mișcă în sens invers, ar fi ordonat ambelor trenuri să se oprească înainte ca acestea să se apropie unul de celălalt”, au adăugat aceleași surse.

Șeful de gară nu ar fi realizat că a dat o comandă greșită și a condus trenul de pasageri pe linia de „coborâre” spre Atena, pe care trenul de marfă 63503 era deja în mișcare. Aceleași surse au transmis, însă, că o cotă de responsabilitate, mai mică, totuși, revine ambilor mecanici de tren, care sunt obligați să discute între ei, pentru că ternurile au GPS. În urma evenimentului tragic, guvernul grec a declarat trei zile de doliu național.

Cum s-a petrecut accidentul?

Accidentul a avut loc, marți, la ora 23:21. Trenul de pasageri IC 62, care transporta aproape 350 de persoane, s-a ciocnit cu un tren de marfă când acesta ieșea dintr-un tunel, după ce a părăsit orașul Larissa. După ciocnire, trei vagoane ale trenului de pasageri au deraiat, iar flăcările au cuprins totul. 

În el se aflau mulți tineri, studenți care se întorceau de la facultate după un weekend prelungit alături de cei dragi. Unii dintre ei sunt dispăruți, fotografiile lor fiind distribuite pe rețelele de socializare de rudele care nu îi găsesc.



Citeste si