Greva profesorilor: examene în pericol, haos în școli. Cu o săptămână înainte de BAC, dascălii anunță: „Copiii pot să rămână acasă”

06 iun. 2023, 08:51
Foto: Fsli Romania
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Profesorii continuă greva, în pofida noului mesaj pe care l-a primit de la premier. Luni, de Ziua Învățământului, le-a transmis „La mulți ani” și i-a chemat la muncă. Răspunsul a fost negativ. Dascălii au cerut Guvernului să mărească mai întâi salariul cadrelor didactice debutante acum și nu peste trei ani, cum se arată în Ordonanța de urgență de săptămâna trecută. 

Greva profesorilor: Cu o săptămână înainte de BAC, dascălii anunță: „Copiii pot să rămână acasă”

Premierul Nicolae Ciucă a scris un mesaj lung pe pagina de Facebook a Guvernului, cu ocazia zilei învăţătorului. El spune că a arătat respect şi deschidere la negocieri şi le cere profesorilor să revină la ore. 

Pentru a se întoarce la catedre, dascălii cer Guvernului să mărească și bugetul pentru Educație, o altă revendicare la care Cabinetul Ciucă nu a răspuns. Mai mult, profesorii nu sunt mulțumiți nici de oferta salarială. 

„Ordonanţa respectivă a fost mai mult impusă. Deci nu am fost noi de acord cu ea. Am fi dorit o creştere mai substanţială. Cel puţin două mii de lei. Mâine greva continuă. Deci copiii pot să rămână acasă”, Ion Zoican, secretar general al Fsli România. 

Cel mai sensibil punct este faptul că greva poate pune în pericol anul școlar și schimba calendarul examenelor. Bacalaureatul începe în acest an pe 12 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice. Ulterior, prima probă scrisă are loc pe 26 iunie, cea la limba română. 

Pe 27 iunie, elevii de clasa a XII-a vor susține proba obligatorie a profilului, iar pe 28 iunie proba la alegere. Elevii care au încheiat clasa a VIII-a vor susține examenul pe 19 iunie, cu proba la limba română, iar proba la matematică va fi pe 21 iunie. 

Sindicaliştii au anunţat că profesorii rămân în grevă până când guvenul trece în Ordonanţa de Urgenţă majorarea salariului pentru debutanţi la nivelul salariului mediu pe economie, adică aproape 4.500 de lei. Prevederea apare acum într-o anexă, în termen de trei ani. 



Citeste si