Germania și SUA permit Ucrainei utilizarea armelor furnizate pentru atacuri în Rusia

31 mai 2024, 12:41
FP Creative Stock / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Guvernul german permite Ucrainei să folosească armele sale împotriva țintelor militare ruse, aliniindu-se cu SUA și NATO.

Guvernul german, condus de cancelarul Olaf Scholz, a anunțat că va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să folosească armele germane pentru a viza ținte militare legitime din interiorul Rusiei. Decizia vine în contextul în care SUA au permis recent Ucrainei să utilizeze armamentul american în scopuri de contra-atac, în special în zona apropiată regiunii Harkov, unde forțele ruse au intensificat operațiunile militare.

Berlinul, care anterior a fost reticent în a permite utilizarea armelor sale pentru a lovi ținte în Rusia din cauza temerilor de escaladare a conflictului, a luat această decizie în conformitate cu obligațiile internaționale. Anunțul a fost făcut după ce mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov, provocând victime.

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins amenințările Rusiei privind o posibilă escaladare a conflictului ca urmare a utilizării armelor occidentale în interiorul teritoriului rus. Mai multe țări membre NATO, inclusiv Regatul Unit, Franța, Olanda, precum și statele baltice și Polonia, și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, furnizându-i arme fără restricții.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a comunicat de asemenea că Germania va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru a susține eforturile de apărare ale țării în fața agresiunii rusești.



Citeste si

05 sept. 2023, 02:32