Europa face planuri pentru iarna viitoare. Ucraina, inclusă în schema UE pentru achiziția de gaze

10 mar. 2023, 10:59
Foto: Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ucraina va lua parte la schema UE de a achiziționa gaze în comun de pe piețele globale, pentru a se aproviziona cu două miliarde de metri cubi de combustibil înaintea iernii viitoare, a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Statele membre UE ar urma să semneze, în următoarele luni, primele contracte comune de cumpărare a gazelor, pentru a umple depozitele înaintea iernii viitoare, în contextul în care Europa înlocuiește gazele din Rusia. Această mișcare face parte din planul blocului comunitar pentru a limita creșterea costurilor cu energia, declanșată de întreruperea livrărilor rusești, după începerea războiului în Ucraina. 

Ucraina este inclusă în schema UE pentru achiziția de gaze

„Ucraina a indicat că, pe lângă producţia sa internă de gaze, ar putea avea nevoie, pentru o iarnă sigură, de încă două miliarde de metri cubi”, a declarat Simson la o conferinţă de presă.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care coordonează achiziţiile comune de gaze la nivelul UE, a avut miercuri o discuţie cu furnizorii internaţionali de gaze. 

Sefcovic a declarat că Europa este în grafic pentru a-și extinde capacitatea de a regazifica gazele naturale lichefiate la 227 miliarde de metri cubi până în anul 2023, de la 178 metri cubi în prezent. Estimările inițiale ale companiei de stat Naftogaz sugerează că producția de gaze a Ucrainei s-a situat, în 2022, la aproape 18 metri cubi.

Cum se vor desfășura achizițiile de gaze?

Prima licitaţie pentru achiziţii comune de gaze la nivelul UE ar urma să aibă loc în luna aprilie. Uniunea se așteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA, Orientul Mijlociu și Africa să fie semnate în jurul lunii iunie. Estimările inițiale evaluează cererea blocului comunitar și a celor trei state vecine la 24 de miliarde metri cubi pentru următorii trei ani. 

Vicepreședintele Comisiei Europene a explicat că există interes pentru achiziții comune de gaze din partea consumatorilor industriali în sectoare precum oțelul, aluminiul, ceramica, sticla și producția auto.

În ceea ce privește oferta, peste 50 de companii din toată lumea sunt interesate să încheie contracte cu Europa, potrivit spuselor lui Sefcovic. După prima licitație, UE va organiza mai multe achiziții comune pe o bază regulatp pentru a se asigura că blocul are destul gaze naturale. 

Deși gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este deja la 61%, datorită unei ierni mai blânde, preocuparea s-a mutat deja spre reumplerea depozitelor înainte de viitorul sezon de iarnă. 

Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei 

În ultimele luni, Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei, iar joi a lansat atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puţin şase civili şi forţând centrala nucleară de la Zapororjie să iasă din reţea.

Kadri Simson a declarat că va convoca joi o videoconferinţă de urgenţă cu miniştrii energiei din Ucraina şi UE pentru a discuta situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ce Kievul a declarat că atacurile ruseşti au deconectat centrala de la reţeaua electrică şi au forţat-o să treacă la alimentarea de urgenţă cu motorină.



Citeste si