Economiștii critică plafonarea prețurilor: Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază a Guvernului ar putea aduce, de fapt, scumpiri. Consiliul Concurenței vorbește și de o penurie

30 iun. 2023, 08:37
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ieftinirile considerabile anunțate de Guvern ar putea deveni marile scumpiri. Scenariul este confirmat de Consiliul Concurenței, într-un document trimis Executivului. Instituția avertizează că ordonanța ar putea aduce penurie de produse și creșteri de preț. Economiștii au explicat: alimentele alese sunt cele mai ieftine și au deja adaos mic, în multe cazuri sub plafonul impus de lege. 

Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază ar putea aduce, de fapt, scumpiri, critică economiștii

„Sunt aşteptate ieftiniri considerabile a preţului produselor alimentare”, a spus Marcel Boloș, ministrul de Finanțe. 

Consiliul Concurenței este sceptic în privința acestei măsuri, drept urmare, într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii, instituția a avertizat că ordonanța ieftinirilor ar putea aduce, de fapt, scumpiri.

„Limitele de adaos comercial par să fi fost dispuse din pix, fără o analiză concretă a ce se întâmplă în piață. Mai ales pe zona de procesare, adaosurile sunt chiar mai mici decât cele propuse de Guvern. Nu este exclus, astfel, ca firmele să crească adaosul până la plafonul maxim impus de Guvern, cu efect direct în creșterea prețurilor produselor alimentare”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic. 

Distribuitorii, vizați și ei de plafonare, sunt de partea Consiliului. „În supermarketuri, alimentele de bază, din câte ştiu eu, au un adaos foarte mic, tocmai pentru a atrage clientela. Nu cred că vom vedea la raft o scădere mai mult de 10 la sută”, a transmis Constantin Dumitru, companie distribuție produse alimente, la Observator

Scăderea de preț ar putea viza numai produsele românești, nu și cele de import. Mai mult, Consiliul Concurenței vorbește și despre riscuri de aprovizionare, adică penurie.

„În condițiile în care nu va mai fi foarte profitabil să vândă produsele de pe lista guvernului, nu este exclus ca mulți comercianți să nu le mai comercializeze sau să reducă volumele de vânzare. Comercianții vor încerca să-și scoată pierderea din scumpirea celorlalte produse alimentare”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Alimentele care vor avea un preț redus

Pe lista alimentelor de bază care vor avea adaos plafonat se află 14 produse, printre care pâine, brânză, carne, lapte, ouă, fructe și legume. Reducerile, însă, vor varia de la un magazin la altul. Între timp, PNL insistă și la scăderea TVA-ului din toamnă, la același coș de bază. Măsura este contestată de PSD.

Astfel, de exemplu, prețul unui litru de ulei s-ar reduce cu 40 de bani dacă TVA-ul scade de la 9 la 5% și cu aproape 1 leu dacă TVA-ul este redus la zero. Un kilogram de carne de porc, ce în prezent costă 22 de lei, ar putea să coste cu 2 lei mai puțin din toamnă. Economiștii sunt de părere că măsura nu va produse efecte imediate la raft. 

Ordonanța care prevede plafonarea adaosului comercial, care ar urma să aducă prețuri mai mici pentru 14 categorii de produse va fi aprobată, vineri, în ședința de Guvern. 



Citeste si