Dezinformare în masă: Fake news despre moartea Regelui Charles al III-lea se răspândește în Rusia și dincolo de granițele sale
O știre falsă care anunța decesul neașteptat al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii a fost distribuită pe scară largă de către mass-media și canalele de social media din Rusia, ajungând să fie preluată și în alte țări precum Ucraina și Tadjikistan. Dezinformarea a început să circule luni după-amiază, când publicații de stat rusești și canale de Telegram pro-Kremlin, inclusiv Readovka, au difuzat un comunicat fals atribuit Palatului Buckingham, însoțit de o fotografie a regelui în uniformă militară de ceremonie și o descriere care afirma: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”.
În ciuda lipsei de confirmare din partea Palatului Buckingham sau a BBC, zvonul a devenit viral, cu mențiuni despre un presupus document oficial datat 18 martie, care anunța moartea regelui. Documentul, care nu a fost verificat și a cărui proveniență rămâne necunoscută, părea să fie modelat după comunicările regale utilizate anterior de Palatul Buckingham.
Citește și:
> Campania de dezinformare a Rusiei explicată
> Ministrul german acuză Rusia de dezinformare
> Mircea Geoană, despre criza din Orientul Mijlociu: „Suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă”
În urma răspândirii rapide a știrii false, autoritățile londoneze au intervenit pentru a clarifica situația, confirmând că Regele Charles este în viață și își continuă activitățile oficiale și angajamentele private. Agenția de știri de stat rusă Tass a corectat informația, subliniind că regele își îndeplinește în continuare îndatoririle regale.
Incidentul a evidențiat riscurile asociate cu răspândirea necontrolată a informațiilor false și a subliniat importanța verificării surselor înainte de publicarea oricăror știri.