Dezbateri în contradictoriu privind prețul energiei în România

12 mar. 2024, 14:59
Gabriel Preda RO / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Autorități române oferă opinii diferite despre prețurile la energie înainte de alegeri; unele văd stabilizare, altele risc de creștere.

Autoritățile din România oferă declarații divergente cu privire la situația prețurilor la energie în contextul apropiat al alegerilor. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că piața energiei s-a stabilizat și că prețurile au revenit la nivelurile anterioare conflictului din Ucraina. În contrast, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a exprimat preocupări legate de riscul creșterii necontrolate a facturilor, motiv pentru care se ia în considerare extinderea schemei de plafonare a prețurilor până în 2026.

Chirițoiu a subliniat că piața se reglează și că intervențiile guvernamentale sunt în curs de reevaluare, în timp ce Burduja a menționat că, în contextul actual, un anumit nivel de reglementare este prudent pentru a asigura stabilitatea pentru consumatorii finali. În ciuda scăderii prețului energiei pe bursă la jumătate față de anul precedent, ministrul Energiei consideră că este necesară menținerea unor măsuri de protecție pentru a preveni fluctuații majore ale prețurilor.

În prezent, Guvernul României a instituit un mecanism de achiziție centralizată a energiei electrice, prin care diferența dintre prețul de piață și cel plătit de consumatori este suportată din bugetul statului. Această schemă a generat costuri semnificative pentru bugetul național și este în curs de analiză de către Comisia Europeană pentru a determina conformitatea sa cu legislația europeană.



Citeste si