Decizie istorică! Limba română, decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina

19 oct. 2023, 10:41
Foto: Klaus Iohannis/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Decizie istorică la Kiev. Românii din Ucraina, aproape jumătate de milion la număr, vor putea învăța la școală în limba lor. Comunitatea de români este a treia ca mărime în Ucraina, după localnici și ruși. Hotărârea face parte dintr-un acord semnat ier la Kiev de către premierul Marcel Ciolacu și omologul lui ucrainean, Denys Shmyhal.

Românii din Ucraina vor face școală în limba română

Românii din Ucraina vor avea aceleași drepturi și facilități pe care le are minoritatea ucraineană în ţara noastră. După mai bine de 600 de zile de la începutul războiul în Ucraina, Marcel Ciolacu s-a întors la Kiev, de această dată în calitate de premier, nu de președinte al Camerei Deputaților. 

Oficialul a ajuns la un acord cu omologul ucrainean în ceea ce privește drepturile minorității române din Ucraina. Copiii români născuți în Ucraina vor putea învăța în limba română. 

„Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României. 

Cel târziu anul viitor vor obține aceste drepturi. Ucraina vrea sa adere la UE, iar drepturile minorităților reprezinta una dintre cele 7 Reforme pe care aceasta tara trebuie sa le implementeze. Ucraina a recunoscut și limba română ca limba oficială pentru românii născuți pe teritoriul său. 

Criza cerealelor din Ucraina

Acordul cerealelor a fost o altă temă abordată de cei doi oficiali. Până la finalul anului în curs, va fi dublat tranzitul de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane de tone pe lună la 4 milioane de tone pe lună. Vor fi investiții în rutele de transport și în portul Constanța. 

În ședința comuna de guvern s-a decis deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între România și Ucraina, dar și modernizarea celor existente cu 1,2 miliarde euro, bani europeni.

„Deja au fost deschise două noi puncte de trecere a frontierei în regiunea Cernăuți și în perspectivă planificăm să deschidem alte patru - în Bucovina și Transcarpatia”, a declarat Denys Shmyhal, premierul Ucrainei. 


Citeste si