Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea plăților cash
Guvernul s-a răzgândit și, în doar 24 de ore, a renunțat la limitarea plăților cash. Anunțul, făcut de premierul Marcel Ciolacu, vine după ce măsura decisă inițial de comun acord între PSD și PNL a provocat tensiuni mari în coaliție. Și mediul de afaceri a criticat proiectul care urma să intre în vigoare de sâmbătă.
Guvernul s-a răzgândit privind limitarea plăților cash
„Nu e vorba de renunțat. Nu e vorba de renunțat. Este vorba să nu fie lumea afectată. Nu știu dacă modificarea plafoanelor este cea mai buna soluție”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.
Oficialul și-a schimbat însă părerea în doar 24 de ore. „Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcţie greşită. Toate limitele actuale de cash vor fi mentinute, atât la persoanele fizice cât si la cele juridice”, a anunțat marți Marcel Ciolacu pe contul de Facebook.
Prim-ministrul susține că propunerea inițială de limitare a plăților cash a venit de la Ministerul de Finanțe, iar liberalii au fost de acord. De fapt, PSD și PNL au agreat împreună plafonarea tranzacțiilor cu bani gheață.
Liderii s-au răzgândit după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut să modifice unele măsuri fiscale criticate de mediul de afaceri. Inițial, cei din coaliție au justificat măsura prin faptul că astfel statul va colecta mai mulți bani la buget.
Citește și:
> Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari
> Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Ce nemulțumiri au angajații
> Răzvan Simion și Daliana Răducan, pregătiri pentru nuntă. Când va avea loc evenimentul
„Avem cea mai mare evaziune din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Aceste măsuri au fost propuse de o echipa tehnica de la ANAF. Mi s-ar fi părut jenant ca eu premier sa ies și sa critic propunerilor unor experți de la ANAF. A fost o propunere politica”, Marcel Ciolacu, premierul României.
„Am stabilit ca această măsură să fie revizuită. Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil. Nu avem o reţea de bancomate”, Nicolae Ciucă, președintele PNL.
Actuala lege, care impune un plafon de 50.000 de lei pentru tranzacțiile între persoane fizice și 10.000 de lei între societățile comerciale, va rămâne în vigoare. Prim-ministrul a transmis că, însă, vor exista două excepții.
Plafonul de casă va fi de 50 de mii de lei, ceea ce înseamnă că o companie nu are voie să aibă în casierie, la final de zi, mai mulți bani. În plus, avansul spre decontare va fi limitat la 1.000 de lei, adică toate acele cheltuieli pe care le are o companie cu angajații. De pildă, pentru diurnă sau transport.
Citește și:
> Ce au mâncat invitații la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol
> Liviu Teodorescu a devenit tată pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
> Vica Blochina a ajuns pe perfuzii. Vedeta a suferit o intervenție chirurgicală
- Limitarea plăţilor cu numerar trebuia să intre în vigoare din 11 noiembrie.
- Studiile arată că 13% dintre români nu folosesc niciodată cardul, de trei ori mai mulţi faţă de cei care au renunţat la numerar.
- Peste jumătate dintre români nu plătesc deloc online sau prin aplicaţii mobile.
- Potrivit premierului, corectarea măsurilor fiscale va fi făcută în următoarea sedintă a Guvernului.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.