Criza creditelor imobiliare neperformante amenință stabilitatea financiară a băncilor din SUA
Valoarea creditelor imobiliare neperformante a depășit rezervele alocate pierderilor de către cele mai mari bănci din Statele Unite, conform unui raport recent publicat de Financial Times. Această situație pune presiune pe sistemul bancar american, în contextul în care întârzierile de plăți asociate clădirilor de birouri și centrelor comerciale sunt în creștere.
Conform datelor oferite de Corporația pentru Asigurarea Depozitelor Federale (FDIC), nivelul mediu al rezervelor companiilor JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs și Morgan Stanley a scăzut semnificativ în ultimul an. În prezent, acestea dețin rezerve de numai 90 de cenți pentru fiecare dolar acordat prin credite imobiliare comerciale cu întârzieri de cel puțin 30 de zile, o scădere dramatică de la 1,6 dolari.
Citește și:
> Cresc ratele și pentru românii cu credite în euro, după decizia BCE. Cu cât se vor majora
> O bancă a șters peste 90.000 de euro din datoria unui client
> Criză umanitară în Fâșia Gaza. Peste 130 de nou-născuți ar putea să moară
Michael Barr, șeful diviziei de supraveghere bancară din cadrul Rezervei Federale (Fed), a subliniat atenția autorităților de reglementare asupra acestui sector, precizând că se concentrează pe raportarea riscurilor și pe necesitatea mobilizării de capital suficient pentru atenuarea impactului viitoarelor credite neperformante.
La nivelul întregului sistem bancar din SUA, valoarea creditelor neperformante asociate imobilelor de birouri, centrelor comerciale și altor proprietăți comerciale s-a dublat anul trecut, atingând un volum îngrijorător de 24,3 miliarde de dolari.
În acest context delicat, Bill Moreland, din cadrul grupului BankRegData, a avertizat asupra necesității băncilor de a suplimenta capitalul pentru a garanta pierderile. Deși reprezentanții băncilor susțin că sunt pregătiți pentru a face față riscurilor, cu rezerve ce urmează să fie suplimentate, situația actuală indică o nevoie urgentă de acțiune.
Citește și:
> Criză umanitară în Fâșia Gaza. Palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit
> Criză de medici la spitalul UPU Deva: 2 la 200 de pacienți
Banca Centrală Europeană (BCE) a emis, de asemenea, avertismente similare către băncile din Uniunea Europeană, cerând mobilizarea de capital suplimentar pentru a gestiona riscurile din sectorul imobiliar comercial.
Problemele din sectorul imobiliar comercial din SUA au început să se transmită și în Europa, stârnind temeri privind o posibilă contagiere financiară. Grupul bancar New York Community Bancorp (NYCB) a raportat pierderi semnificative și a plasat garanții considerabile pentru a acoperi potențiale pierderi viitoare. Alte instituții financiare, precum Aozora Bank din Japonia și Deutsche Bank din Germania, au exprimat preocupări legate de expunerile pe piața imobiliară din SUA.