Câți bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege a pensiilor, adoptată cu scandal
Noua lege a pensiilor a fost votată cu scandal în Parlament. Au fost discuții lungi și replici dure atât în comisii, cât și în plenul Camerei Deputaților. Majorarea veniturilor vârstnicilor este susținută de ambele partide din coaliția de guvernare, însă opoziția insistă că nu sunt destui bani la buget pentru creșterea de 40%.
Noua lege a pensiilor a fost adoptată cu scandal
Amendamentele la legea pensiilor au fost dezbătute în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor timp de cinci ore, în prezenţa ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
„Rugămintea pe care v-o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre”, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Totuși, a ieșit scandal:
„Domnule preşedinte de grup...”
„Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Dar lăsaţi-l să vorbească!”
Reprezentanţii AUR au venit cu pancarte şi au susţinut că mulţi români vor fi dezavantajaţi de noua lege a pensiilor. Spiritele s-au încins şi printre sindicaliştii veniţi la şedinţă.
„Cine v-a adus pe dumneavoastră aici, îl rog să vă calmeze”, Adrian Solomon, deputat PSD.
„Dar chemați jandarmii, că eu abia aștept, să știți! Pe cuvânt dacă nu!”, miner.
Potrivit noii legi, pensiile care ar fi scăzut la recalculare vor rămâne la valoarea din prezent, dar nu vor mai fi indexate cu inflaţia în viitor.
Citește și:
> Care sunt cele mai dorite produse de Black Friday 2023. Câți bani au pregătit românii
> Câți bani a scos Mihai Trăistariu de pe urma apartamentelor de pe litoral
> Cristina Șișcanu, noi declarații în scandalul cu menajera. Fanii au criticat-o dur
„Noi avem calcul făcut pentru un miner care astăzi ar ieşi la pensie cu o pensie de 8.000 de lei, de la 1 ianuarie ar urma să aibă o pensie de 4.800 de lei”, Darius Cîmpean, președinte Sindicatul Muntele.
Și ambulanțierii sunt nemulțumiți de hotărârea guvernanților, căci în cazul lor nu se mai ia în calcul munca în condiții speciale la stabilirea pensiei.
„Nu putem face gestul de grevă generală, dar o facem punându-ne viaţa noastră în pericol pentru favoarea cetăţenilor”, Gheorghe Chiș, președinte Federația SIndicală Ambulanța.
Contre între putere și opoziție
„Din nou îi amăgiţi cu o minciună în prag de alegeri! Să vă fie ruşine, domnule Ciolacu!”, Ionel Dancă, deputat Forța Dreptei.
„Această nouă lege este o minciună cap-coadă! Pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii”, Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR.
„Faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile”, Tudor Polak, deputat PNL.
„Principiile de la care a plecat această lege, anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii sunt întrudeplin respectate”, Marius Budăi, deputat PSD și fost ministru al Muncii.
Ce impact bugetar va avea noua lege a pensiilor
Majorările, de 40% în medie, înseamnă cheltuieli de 25 de miliarde de lei, în 2024, și de 33 de miliarde în 2025. Acest lucru va duce la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, conform Comisiei Europene.
Citește și:
> Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare
> Ce salariu are Carmen Tănase. Actrița din ”Clanul” a spus câți bani îi întră în cont
> Câți bani a scos din buzunar BRomania pentru petrecerea de ziua lui
Coaliția susține însă că banii vor veni dintr-o colectare mai bună a taxelor. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Muncii, o persoană care primește acum indemnizația socială minimă de 1.125 de lei va avea, după majorarea din ianuarie și recalcularea din septembrie, o pensie de 1.961 de lei. Un profesor cu o pensie de 3.507 de lei va ajunge să încaseze 4.618 de lei, din septembrie 2024.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.