Beneficii pentru românii care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce se indică în Codul Muncii
Angajații români se bucură de o minivacanță de 1 iunie și zile libere de Rusalii. Din păcate, nu toate categoriile de angajați pot profita de aceste zile de vacanță. Cei care vor munci și în zilele libere legale vor avea parte de alte beneficii.
Minivacanța de 1 iunie și Rusalii pentru români
La începutul acestei luni, românii se vor bucura de alte cinci zile libere, după ce Guvernul a anunțat că va oferi liberă și ziua de vineri, 2 iunie, pentru a face o punte între Ziua Copilului și Rusalii. Angajații români vor avea parte de o minivacanță începând de joi, 1 iunie și până luni, 5 iunie. În acest an, zilele de Rusalii pică duminică, 4 iunie, și luni, 5 iunie.
Deoarece weekend-ul este pe 3-4 iunie, Guvernul a decis să ofere liber și pe data de 2 iunie pentru acrea o minivacanță pentru bugetari. Totodată, și salariații din mediul privat vor avea parte de o zi liberă joi, de Ziua copilului.
Guvernul a decis încă din decembrie 2022 ca ziua de 2 iunie (vineri) să fie declarată zi liberă pentru elevi, profesori și salariații din instituţiile şi autorităţile publice, deoarece această zi pică între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează și zilele de repaus săptămânal, potrivit Codului Muncii.
Citește și:
> Zile libere 2023. Sărbători legale în România: câte sunt și când pică fiecare
> Când pică următoarea minivacanță din 2023. Bugetarii vor mai avea 4 zile libere legate
> Nouă minivacanță pentru bugetari. Vor avea patru zile libere
În 2023, românii se bucură de 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare.
Beneficiile de care se bucură românii care lucrează în minivacanța de 1 iunie și de Rusalii
Totuși, vacanța nu este pentru toată lumea. Românii care vor munci în aceste zile vor avea parte de o serie de beneficii. Joi, 1 iunie 2023, este Ziua Internațională a Copilului, iar în data de 4 și 5 iunie 2023, românii sărbătoresc prima și a doua zi de Rusalii. Aceste trei zile sunt libere legale și românii nu muncesc.
Potrivit legislației în vigoare, munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142 din Codul muncii. Prin urmare, salariații care muncesc în aceste zile de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Citește și:
> Sfânta Maria 2023 la munte și la mare. Hotelierii se întrec în oferte
> Marcel Ciolacu, la inaugurarea podului de la Brăila: „Va crește numărul turiștilor”
> Ce pensie vor primi românii care au muncit și în străinătate
În situația în care nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.