Arafat, despre cutremurele din Arad: „E o zonă la care nu ne-am aşteptat”
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că autoritățile nu s-au așteptat la o activitate seismică în județul Arad. Acesta este de părere că oamenii trebuie să fie informați despre cutremur și cum să acționeze pentru a-și salva viața. De asemenea, este necesară și o evaluare a clădirilor cu risc.
Raed Arafat, despre cutremurele puternice care au avut loc în Arad
Vineri, la Arad, a avut loc ceremonia cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea SMURD în judeţ. Cu această ocazie, Raed Arafat, șeful DSU, a participat la eveniment. Totodată, acesta a vorbit și despre cutremurele care au avut loc în zonă.
Raed Arafat a spus că în asemenea cazuri, panica este cel mai mare dușman al nostru. Autoritățile nu s-au așteptat că în această zonă să aibă loc seisme. Șeful DSU a subliniat și de unde s-ar putea informa oamenii pentru a ști cum să acționeze corect în cazul unui cutremur.
Evaluarea clădirilor este un element important în ceea ce privește eliminarea tragediilor în caz de cutremur.
„Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU - acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro - acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări", a afirmat Arafat.
Cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Arad
Șeful DSU a mai menționat că judeţul Arad dispune de echipamente de căutare-salvare şi personal instruit. În cazul în care se întâmplă o tragedie locală, Raed Arafat dă asigurări că se intervine cu personal și echipament din alte regiuni, ba chiar și din altă țară, în cazul în care este nevoie.
Citește și:
> Există vreo legătură între cutremurul din Gorj și cel din Turcia? Răspunsul unui specialist INFP
> Alarmele au sunat din nou în România. Arafat: „În aplicaţia DSU veți găsi adăposturile”
> Arafat, despre intervenţia de la Crevedia: „A început să ne coste că ne asumăm”
"În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (...) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state", a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a mai afirmat că în ultimii ani, în România, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios, iar pompierii derulează permanent exerciţii.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 06.06.2023, 20:26:52 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3 a avut loc în CRISANA, ARAD la adâncimea de 6.4 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita.
Citește și:
> Raed Arafat explică utilitatea sistemului RO-Alert în cazul dronelor
> Dumitru Dragomir compară explozia de la Crevedia cu o bombă atomică
> Rafila, despre incendiul de la spitalul Robănescu: „Copiii vor fi transferați înapoi”
Reprezentanții ISU Arad au transmis că au existat mai multe apeluri în urma cărora oamenii au anunțat că s-au desprins elemente de construcție de pe clădiri, au apărut crăpături în pereți sau mobila din casă ar fi luat-o la vale.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.