ANPC avertizează consumatorii să evite achizițiile de produse pascale din locuri neautorizate
Președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, a subliniat importanța achiziționării produselor pascale, inclusiv carne și ouă, din locuri autorizate. Într-un interviu recent, Hotca a atras atenția asupra riscurilor cumpărăturilor din locuri neautorizate, unde produsele nu sunt verificate sanitar-veterinar. Acesta a recomandat consumatorilor să verifice întotdeauna starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, precum și data limită de consum.
Hotca a menționat că este esențial ca produsele, în special carnea de miel, să aibă ștampila controlului sanitar-veterinar și a avertizat împotriva achiziției de carne din portbagajele mașinilor sau de la persoane neautorizate. De asemenea, a subliniat necesitatea verificării calității cărnii, care trebuie să aibă o peliculă uscată și să fie fermă și elastică, iar mirosul să fie proaspăt.
Citește și:
> Horia Constantinescu și Cătălin Grasa în cursa pentru Constanța
> Tzancă Uraganu, reacție neașteaptată după ce restaurantul lui Pescobar a fost închis
> Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște
În ceea ce privește ouăle, acestea trebuie să aibă coaja intactă și să fie fără mirosuri străine. Hotca a avertizat și asupra folosirii vopselelor adecvate pentru ouă, insistând pe citirea etichetelor produselor. A mai adăugat că este important să se solicite și să se păstreze bonul fiscal la achiziția produselor, pentru a putea face dovada achiziției în cazul unei reclamații ulterioare.
ANPC a demarat proceduri și controale pentru produsele pascale și va comunica rezultatele acestor controale în perioada următoare. Hotca a reiterat că abaterile descoperite de inspectori sunt în scădere ca număr și intensitate, dar consumatorii trebuie să rămână vigilenți și să achiziționeze produse doar din locuri autorizate.