ANAF continuă controalele pentru combaterea muncii la negru sau la gri şi în 2023

02 mar. 2023, 18:28
G-Stock Studio/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii au anunțat că vor continua și în 2023 controalele pentru combaterea muncii la negru sau la gri.

ANAF continuă controalele pentru munca la negru și munca la negru

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunțat că verificările pentru combaterea muncii la negru și la gri vor continua și în acest an. ANAF urmărește identificarea mecanismelor cu ajutorul cărora se ocoleşte plata contribuţiilor. Însă Agenția acționează doar pe baza unei analize de risc.

"Este acel protocol numit Cronos, cu ITM-urile, care este prins şi în PNRR şi în care, împreună, Antifrauda cu Inspecţia Muncii, încearcă să identifice, acolo unde încă se mai foloseşte, munca la negru sau munca la gri. Dar, toate aceste lucruri, să fie foarte bine înţeles, nu le facem decât în baza unei analize de risc. Nu mai mergem decât pe baza analizei de risc.", a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

Președintele ANAF spune că doar o analiză de risc corectă, bine întocmită și asumată poate să aducă rezultatele dorite fără a neglija contribuabilii cinstiți în fața legii din România.

„Este unul dintre jaloanele pe care mi le-am impus eu, ca preşedinte, ca tot controlul, să-l numim generic, indiferent cine-l face, orice acţiune pe care o face ANAF în acest sens, are în spate o analiză de risc corectă, bine făcută - şi care să ne şi ducă la rezultatele pe care le aşteptăm şi, în acelaşi timp, să nu deranjez niciodată un contribuabil care îşi face bine treaba şi care încearcă să respecte legislaţia din România", a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

Totodată, inspectorii vor merge cu controlul acolo unde au dubii că TVA-ul este evazionat, în special, acolo unde există tranzacţii intragrup, tranzacţii cu persoane afiliate. Viziunea ANAF pentru anul 2023 şi obiectivele care au fost stabilite se referă la verificări minuțioase și analize detaliate asupra zonelor care, în perioada pandemiei, au primit sume impresionante de bani.

"Este unul dintre elementele pe care le avem în analiză. Vom încerca să verificăm şi luăm în studiile pe care le facem noi zone unde, în perioada de pandemie, statul a direcționat sume importante de bani - şi vrem să vedem dacă într-adevăr ele au fost folosite corect şi au şi ajutat la acest lucru.", a mai spus Lucian Heiuş, preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).


Citeste si