Alte două cazuri de infecție cu virusul West Nile înregistrate în Brăila
Încă două cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost raportate în județul Brăila. Pacienții prezintă forme medii de boală. În total, în județul Brăila au fost înregistrate șapte cazuri de infecție.
Două cazuri de infectare cu West Nile la Brăila
„La nivelul judeţului Brăila se constată o creştere a riscului de apariţie a infecţiilor cu virusul West-Nile, agravat şi de fenomenele meteorologice din ultima perioadă. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică a informat, în această după-amiază, Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila cu privire la apariţia a încă două cazuri de infectare cu virusul West-Nile. Este vorba despre un pacient cu domiciliul în municipiul Brăila, iar celălalt în comuna Zăvoaia. Ambii pacienţi sunt internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă Brăila cu o formă medie de boală şi prezintă evoluţie favorabilă”, a anunţat, marţi, Prefectura Brăila.
Autorităţile locale sunt obligate să organizeze activităţi de dezinsecţie, în special în zonele cu vegetaţie bogată, parcuri, dar şi în zonele riverane. Totodată, primăriile trebuie să intervină în asanarea/desecarea bălţilor şi a acumulărilor de apă care s-au format în urma ploilor abundente.
Citește și:
> Alte două decese din cauza gripei înregistrate în România. Bilanțul victimelor este în creștere
> Tânără decedată în Italia din cauza unui TikTok
> Accident fatal la aeroportul Schiphol: un deces prin aspirare în motorul avionului
„Având în vedere creşterea populaţiei de ţânţari în mai multe zone ale judeţului, am convocat, în cursul acestei după-amiezi, o şedinţă de analiză cu instituţiile responsabile din judeţ: Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Dunărea» al Judeţului Brăila, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Brăila, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Brăila, Oficiul Fitosanitar Brăila, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii de Mediu. În cadrul întrevederii, am analizat măsurile care trebuie luate pentru reducerea acestor populaţii de ţânţari. Totodată, am atenţionat, printr-o circulară, conducerile unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la măsurile pe care trebuie să le aplice în fiecare localitate pentru combaterea ţânţarilor. Urmează ca instituţiile responsabile în domeniu să controleze modalitatea în care primarii şi consiliile locale respectă aceste recomandări,” a declarat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Brăila sunt raportate şapte cazuri de meningită cu virus West-Nile în tot județul. Infecţia West Nile este o boală cauzată de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătură de ţânţar. Perioada de risc în care boala poate fi transmisă este între lunile mai şi noiembrie.
Citește și:
> Steagul roșu, arborat pe litoralul românesc. Turiștii ignoră avertismentele salvamarilor
> Alte două cutremure au avut loc luni seara în Turcia. Ce magnitudine au înregistrat acestea
> Crește numărul cazurilor COVID-19 în România. Rafila, despre măsurile de restricție
Recomandări pentru populaţie:
- să evite expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor pe părţile neacoperite ale corpului;
- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre);
- să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei, utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;
- utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine, pe plasele pentru ţânţari, pereţii cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
Simptomele virusului West Nile
- febră
- durere de cap intensă
- dureri musculare
- vărsături
- erupţii cutanate
- rigiditatea gâtului
- sensibilitate crescută la lumină
- convulsii
- frisoane
- oboseală cronică
- slăbiciune musculară.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.