Sănătate

Afaceri ilegale în Spitalul Județean Sălaj. Schema prin care un medic lua mită de peste 26.000 de euro pentru prelucrarea unor analize

schedule 22 nov. 2023, 10:54

Afaceri ilegale în Spitalul Județean Sălaj. Schema prin care un medic lua mită de peste 26.000 de euro pentru prelucrarea unor analize
Foto: SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO

Un medic de la Spitalul Județean Sălaj a fost reclamat la DNA de către un coleg pentru că lua mită pentru prelucrarea de probe pentru teste Papanicolau. În dosar mai mult anchetați încă patru doctori ginecologi. Medicul din Zalău, care a luat șpagă, timp de trei ani, peste 26.000 de euro, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Un medic de la Spitalul Județean Sălaj a luat mită peste 26.000 de euro pentru prelucrarea unor analize

Caz șocant în Sălaj. Medicul anatomopatolog Liliana Neagă, șefa de serviciu în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău a prejudiciat unitatea medicală cu 128.000 de lei. Schema era simplă.

Medici ginecologi de la diferite cabinete private din Zalău făceau pacientelor teste Papanicolau contracost, dar în loc să semneze contracte cu diverse laboratoare, cum era normal, duceau testele la analiză la Spitalul Județean. Probele erau analizate pe cheltuiala și cu aparatura unității medicale, fără să fie înregistrate în mod oficial.

 „Este vorba despre acele teste Babeș-Papanicolau pe care le-a prelucrat cu materialele spitalului în schimbul unor sume de bani. Toate aceste aspecte au fost avute în vedere de procurorul de caz și de aceea s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției”, Sorin Flota, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
„Suma de bani a fost luată percepută ca mită a fost pusă la dispoziția organelor de urmărire penală în integralitate. Iar pe de altă parte, prejudiciul adus spitalului a fost recuperat”, a completat acesta. 

Mai clar, pacientele plăteau la cabinetul privat aproape 130 de lei pentru fiecare test, medicii își păstrau 100 de lei, iar diferența de 30 de lei o dădeau șefei de secție de la spitalul de stat, pentru a facilita acest lucru.

„Astfel de cazuri chiar ar trebui sancționate în cel mai serios mod posibil, pentru a nu se repeta. E vorba că ne batem joc de pacienți, de sănătate, de o situație care nu este un lux, este vorba de prevenirea unei boli teribile, cancerul de col uterin”, a declarat Patriciu Achimaș, chirurg oncolog, potrivit Pro TV.

„Rețeta” era cunoscută de majoritatea angajaților de pe secția respectivă, dar toți păstrau tăcerea. Într-un final, unul dintre angajați a făcut o sesizare la DNA. Așa au aflat anchetatorii că în laboratorul spitalului au fost prelucrate peste 300 de analize venite de la privat.

Șefa de secție a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Între timp, inculpata s-a pensionat de la spital. Ancheta continuă însă, deoarece sunt vizați și ceilalți medici implicați în această afacere ilegală. 

Testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit

Specialiștii explică faptul că testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit, fiind decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

„Sunt femeile care plătesc în sistemul privat testul. Este posibilitatea de a face în unități de stat sau private teste Papanicolau pe contracte cu casa. Și a existat posibilitatea de a face prin programul de screening teste tot gratuite”, Florin Nicula, chirurg oncolog. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---