Un medic de la Spitalul Județean Sălaj a luat mită peste 26.000 de euro pentru prelucrarea unor analize
Caz șocant în Sălaj. Medicul anatomopatolog Liliana Neagă, șefa de serviciu în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău a prejudiciat unitatea medicală cu 128.000 de lei. Schema era simplă.
Medici ginecologi de la diferite cabinete private din Zalău făceau pacientelor teste Papanicolau contracost, dar în loc să semneze contracte cu diverse laboratoare, cum era normal, duceau testele la analiză la Spitalul Județean. Probele erau analizate pe cheltuiala și cu aparatura unității medicale, fără să fie înregistrate în mod oficial.
„Este vorba despre acele teste Babeș-Papanicolau pe care le-a prelucrat cu materialele spitalului în schimbul unor sume de bani. Toate aceste aspecte au fost avute în vedere de procurorul de caz și de aceea s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției”, Sorin Flota, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.
„Suma de bani a fost luată percepută ca mită a fost pusă la dispoziția organelor de urmărire penală în integralitate. Iar pe de altă parte, prejudiciul adus spitalului a fost recuperat”, a completat acesta.
Mai clar, pacientele plăteau la cabinetul privat aproape 130 de lei pentru fiecare test, medicii își păstrau 100 de lei, iar diferența de 30 de lei o dădeau șefei de secție de la spitalul de stat, pentru a facilita acest lucru.
Citește și:
Anchete în Gorj. 170 de oameni au și permise auto, și certificate de nevăzători
Medicul Tesloianu, plasat în arest la domiciliu
Ministerul Sănătății, reacție anemică în cazul medicului Dan Tesloianu. Pionii principali
„Astfel de cazuri chiar ar trebui sancționate în cel mai serios mod posibil, pentru a nu se repeta. E vorba că ne batem joc de pacienți, de sănătate, de o situație care nu este un lux, este vorba de prevenirea unei boli teribile, cancerul de col uterin”, a declarat Patriciu Achimaș, chirurg oncolog, potrivit Pro TV.
„Rețeta” era cunoscută de majoritatea angajaților de pe secția respectivă, dar toți păstrau tăcerea. Într-un final, unul dintre angajați a făcut o sesizare la DNA. Așa au aflat anchetatorii că în laboratorul spitalului au fost prelucrate peste 300 de analize venite de la privat.
Șefa de secție a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Între timp, inculpata s-a pensionat de la spital. Ancheta continuă însă, deoarece sunt vizați și ceilalți medici implicați în această afacere ilegală.
Citește și:
Impactul financiarizării și ajutoarelor pentru regenerabile
Cât ar costa un kilogram de piept de pui după reducerea prețurilor
Marcel Ciolacu: „Nu îi vom ierta pe cei care profită pe spatele românilor”
Testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit
Specialiștii explică faptul că testele Babeș Papanicolau se pot face și gratuit, fiind decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Sunt femeile care plătesc în sistemul privat testul. Este posibilitatea de a face în unități de stat sau private teste Papanicolau pe contracte cu casa. Și a existat posibilitatea de a face prin programul de screening teste tot gratuite”, Florin Nicula, chirurg oncolog.