Codul portocaliu de vreme rea a cuprins judeţul Alba. În zona munţilor Apuseni ninge, iar vântul bate cu rafale de peste 100 de kilometri pe oră. Pe drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă. Rafale au fost și în orașul Horezu, din județul Vâlcea, unde bradul de Crăciun din centru a fost dărâmat la pământ.
Și în satul Dealul Ștefăniței, din județul Bistrița-Năsăud, au fost probleme. Mai multe TIR-uri au rămas blocate din cauza ninsorii abundente care a acoperit drumurile, iar o mașină a derapat și a intrat în șanț.
Ninsoarea a fost însoţită de tunete, un fenomen rar numit thundersnow, ce apare atunci când temperatura la sol este scăzută, iar deasupra norilor aerul este cald.
Strat gros de zăpadă în Maramureș
La Cavnic stratul de zăpadă măsoară un metru, iar oamenii își fac cu greu poteci prin omăt. La înălțime, vântul a bătut atât de tare încât brazii înalți de câțiva metri au fost îndoiți de rafale.
Citește și:
Furtuna Henk lovește România, după ce a devastat țările din Vest
Furtuna Karlotta vine în România. Va aduce cantități mari de ploi și ninsori în zona de munte
Toate acestea sunt semne că Furtuna Pia a ajuns şi în România. Deşi acum loveşte cu cea mai mare forţă în Suedia, îşi arată puterea şi la noi în țară.
De altfel, toată ţara este sub cod galben sau portocaliu de viscol şi ninsori până în Ajunul Crăciunului. Vremea a început să se schimbe și în Suceava, unde ninge de vineri. Însă, după frontul de aer polar, vremea se schimbă radical.
„Urmează să regăsim în partea de sud a ţării maxime şi de 17-18 grade în prima zi de Crăciun. Cu siguranţă vor fi destul de multe recorduri în ţară, cu siguranţă vom resimţi această încălzire a vremii destul de puternic”, Oana Păduraru, meteorolog ANM.
În Bucureşti urmează cel mai călduros Crăciun, cu 14 grade Celsius peste normalul perioadei.