Fenomenul superlunii albastre
SuperLuna Albastră va putea fi admirată în noaptea de 30 spre 31 august. Fenomenul de superlunile are loc atunci când luna plină este aproape de punctul cel mai apropiat de Pământ, atunci pare cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare, față de momentul în care se află la cea mai mare distanță.
Luna Plină din noaptea de 30 spre 31 august 2023 va fi însoțită de "Blue moon" sau "Superluna Albastră", un fenomen care este vizibil o dată la 10 sau 20 de ani. Următorul astfel de fenomen va putea fi admirat în august 2037, potrivit specialiștilor.
De asemenea, denumirea de Superluna Albastră face referire la raritatea fenomenului, acesta fiind asociat cu expresia din limba engleză "once in a blue moon” , care se referă la o situație care se petrece rar.
Citește și:
Albirea coralilor atinge niveluri record
Fenomen rar întâlnit pe litoralul românesc, în plină caniculă: Upwelling
Ce este Tornada Roşie. Fenomenul ne cuprinde mereu la finalul anului
Lunile de culoare albastră apar în momentul în care există o perturbare majoră a atmosferei Pământului, cum ar fi în urma celei provocate de un vulcan. Potrivit NASA, lunile albastre sunt mai frecvente după erupția vulcanului indonezian Krakatoa din 1883.
Mai multe detalii de pe Lună vor putea fi urmărite pe canalul oficial YouTube al proiectului Virtual Telescope.