Externe

Orașele de pe coasta de est a SUA se confruntă cu scufundarea terenului

schedule 29 mar. 2024, 13:22

Orașele de pe coasta de est a SUA se confruntă cu scufundarea terenului
Elena Berd / Shutterstock
Orașe estice americane se scufundă cu până la 4 mm/an, amplificând riscul de inundații din cauza schimbărilor climatice și activităților umane.

O serie de orașe importante de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii se confruntă cu fenomenul de scufundare a terenului, un proces accelerat de schimbările climatice și alte activități umane. Conform unui raport publicat de The Guardian, orașe precum New York, Baltimore și Norfolk din Virginia au înregistrat o scufundare de aproximativ 2 mm pe an între 2007 și 2020. Alte zone au experimentat rate chiar mai mari de scufundare, cu Charleston, Carolina de Sud, înregistrând cea mai rapidă rată de 4 mm pe an.

Experții indică mai multe cauze pentru această situație, inclusiv extracția apei subterane și greutatea clădirilor urbane. De asemenea, fenomenul este influențat de procesele geologice post-glaciare, care au determinat înclinarea treptată a solului, cu ridicarea zonelor nordice și scufundarea celor sudice.

Riscul de inundații pe coasta de est este amplificat de combinația dintre scufundarea solului și creșterea nivelului mării, cauzată de încălzirea globală. Infrastructura urbană, inclusiv clădirile, drumurile și căile ferate, precum și terenurile agricole, sunt amenințate de acest fenomen. De asemenea, există riscul ca apa de mare să contamineze sursele de apă potabilă și să transforme pădurile în așa-numitele „păduri fantomă”. Zonele umede de coastă, esențiale pentru protecția orașelor împotriva valurilor de furtună în timpul uraganelor, sunt deosebit de vulnerabile la acest proces de scufundare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---