Economic

Prețuri negative record la electricitate în Europa, inclusiv în România

schedule 11 apr. 2024, 12:45

Prețuri negative record la electricitate în Europa, inclusiv în România
Foto: Shutterstock.com
Prețurile negative la energie în Europa, cauzate de surplusul de energie regenerabilă și cerere scăzută, nu scad facturile consumatorilor.

În prima săptămână a lunii aprilie, majoritatea piețelor europene de energie electrică au înregistrat fenomenul prețurilor negative, o situație în care producătorii de energie plătesc consumatorii pentru a prelua surplusul de electricitate. România a fost martoră la acest fenomen, cu prețuri orare negative atingând niveluri record, cum ar fi pe 6 aprilie, când prețul a scăzut la -142 de lei/MWh.

Prețurile negative sunt un rezultat al producțiilor record de energie regenerabilă, în special eoliană și fotovoltaică, combinate cu cerere scăzută și lipsa capacităților de stocare adecvate. În această perioadă, piețele spaniole și portugheze au experimentat prețuri negative pentru prima dată în istoria lor, iar piața din țările nordice a înregistrat prețuri orare negative pentru prima dată din octombrie 2023.

Italia a fost singura piață care nu a înregistrat prețuri negative, însă a avut un preț aproape de zero. Mediile săptămânale ale prețurilor la energie electrică au fost sub 50 euro/MWh în majoritatea piețelor, cu excepția piețelor britanice și italiene. Piețele portugheze și spaniole au avut cele mai scăzute medii săptămânale.

Cauzele acestei scăderi masive a prețurilor includ reducerea prețurilor la gaze naturale și la certificatele de CO2, scăderea cererii de energie electrică, creșterea producției de energie fotovoltaică și creșterea temperaturilor medii. În prima săptămână a lunii aprilie, producția de energie solară a crescut semnificativ în Italia, Spania, Portugalia și Franța, în timp ce în Germania a scăzut ușor.

Această tendință a prețurilor negative la electricitate nu se reflectă însă în scăderea facturilor pentru consumatori, deoarece acestea sunt influențate de mai mulți factori, inclusiv politici energetice și structura pieței.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---