Social

Românii care au trăit 30 de ani în zone afectate de poluare se vor pensiona mai rapid. Lista localităților a fost actualizată

schedule 03 iul. 2023, 15:19

Românii care au trăit 30 de ani în zone afectate de poluare se vor pensiona mai rapid. Lista localităților a fost actualizată
Cristi Croitoru / Shutterstock

Românii care au locuit mai bine de 30 de ani în zonele care au fost afectate de poluare vor putea ieși la pensie mai rapid. Deputații au actualizat lista cu alte 15 localități.

Categoria de români care vor ieși mai rapid la pensie

Românii care au locuit mai bine de 30 de ani în zonele afectate de poluare vor putea să se pensioneze mai devreme cu doi ani, fără a fi penalizați. În această categorie se includ persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza: extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

La nivelul județul Arad au fost incluse localitățile Aluniş, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horia, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu.

După ce au fost adăugate alte 15 localități, în total, pe listă se regăsesc acum 31 de localități din ţară cu mai mult de 600.000 de români pe această listă. Muncitorii se pot pensiona cu doi ani mai devreme față de ceilalți români, pentru că activează în zone afectate de poluare permanentă.

Pe listă se mai regpsesc și localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor.

Cine a inițiat această lege

Această lege a fost inițiată de liberalii Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, care a trecut de voturile Camerei Deputaţilor.

Încă de la iniţierea, alături de colegul meu, deputatul Sergiu Bîlcea, a amendamentului la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, am ştiut că acesta nu va parcurge lesne dezbaterile comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Astăzi, însă, vă pot spune că, deşi ne-am confruntat cu incertitudini şi îndoieli, perseverenţa noastră a dat rezultate şi amendamentul pe care l-am depus cu scopul de a reduce vârsta de pensionare cu doi ani, fără penalizare, ca urmare a expunerii la poluarea generată de Combinatul Chimic Vladimirescu, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor”, declara în luna iunie deputatul Glad Varga.

Liberalul a menționat că este un pas important în ceea ce privește asigurarea drepturilor şi protecţiei cetăţenilor care au avut de suferit din cauza activităţilor industriale. Iar propunerea legislativă speră să le aducă un viitor mai bun locuitorilor judeţului Arad.

Prin această lege facem un act de dreptate, oamenii din zona Vladimirescu și Arad care au fost afectați de poluarea Combinatului Chimic trebuie să beneficieze de condiții de pensionare similare cu cei din alte zone afectate de poluare. Pensionarea anticipată fără penalități este o compensare pentru condițiile degradate de mediu, cu consecințe asupra sănătății. După publicarea în Monitorul Oficial, legea promovată împreună cu Glad Varga va produce efecte”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
0.00070
USD
USD: 4.7742 RON
-0.04250
GBP
GBP: 5.9774 RON
-0.00310
HUF
HUF: 1.2104 RON
0.00020
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.3721 RON
-0.01860
Convertor valutar

Rezultat: ---