Guvernul Ciolacu, fără UDMR?
„A venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a anunţat Nicolae Ciucă, fostul premier al României.
Anunțul a declanșat rocada și vine la finalul unei zile grele, plină de tensiune și amânări. Inițial, după o scurtă vizită a lui Marcel Ciolacu la Guvern, în Holul de Onoare au fost instalate două pupitre pentru ora 13, pentru ambii lideri politici. Până la ora 16, a rămas doar unul, pentru Nicolae Ciucă.
„Fără lipsă de modestie, am asigurat stabilitatea țării”, a continuat Nicolae Ciucă.
„Se încheie activitatea unui Guvern care nu a făcut nicio reformă. Care a pierdut toate luptele pe care le-a avut de dat”, spune însă Ludovic Orban, fost premier al României.
I-a lăsat lui Ciolacu, în birou, patru drapele și câteva icoane
Înainte de a-și anunțat demisia, fostul premier și-a eliberat biroul de la Palatul Victoria și a luat cu el icoanele și drapelele de luptă ale unităților pe care le-a avut în subordine.
Citește și:
Iohannis l-a desemnat premier pe Ciolacu
Scandal internațional și declarații patriotice: Ungaria, mare pe steag
I-a lăsat, însă, și succesorului său, Marcel Ciolacu, câteva icoane și patru drapele - Drapelul Forțelor Aeriene, al Forțelor Navale, al Forțelor Terestre și al Statului Major.
Partidele fac împărțirea/Premier interimar va fi Predoiu
Premier interimar, pentru câteva zile, va fi Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției în mai multe guverne. Marți, fostul șef al Guvernului va fi votat președinte al Senatului. Între timp, PSD și PNL vor purta noi discuții pentru a împărți ministerele.
A avut loc și o ședință cu liderii celor două partide, ședință la care, conform unor surse citate de Observator, UDMR nu ar fi vrut să participe. În schimb, maghiarii spun că nu au fost chemați. Potrivit unor surse, președintele PSD a dat de înțeles că vrea ca UDMR să rămână la guvernare, dar nu e în măsură să pună condiții.
Citește și:
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: „Se termină cu smecheria”
Oficial, Guvernul strânge cureaua
Incendii în Grecia. Explozie la un depozit de muniţii din zona Volos
De cealaltă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat pe Facebook că UDMR nu s-a ridicat de la masa negocierilor și așteaptă propunerea lui Marcel Ciolacu privind structura coaliției.
„Fără Ministerul Dezvoltării, nu putem să continuăm. Asta cunoaşte şi domnul Ciolacu. Coaliţia şi fără noi are majoritate”, spune Kelemen Hunor, vicepremier UDMR.
„Dacă eu voi fi persoana desemnată, ca şi prim-ministru, o să am o întâlnire cu Kelemen Hunor, după acea desemnare, împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă”, afirmă Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Pentru moment, portofoliile se rotesc din cauza poziției maghiarilor de a nu renunța la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Mediului. UDMR vrea să păstreze măcar Dezvoltarea și să primească un minister pe măsura celui de la Mediu.
Citește și:
GREVA PROFESORILOR SE SUSPENDĂ
Ce români vor fi afectați după propunerea PNL. Ce taxe ar putea mări Guvernul
Noul Guvern va fi unul mai simplu, cu doar 18 ministere, cu două mai puține decât acum. De asemenea, vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid, dacă socoteala va fi precum cea inițială: 8 portofolii vor merge către PNL, 8 la PSD, iar celelalte 2 la UDMR.
Guvernul Ciolacu va fi învestit joi
Miercuri vor avea loc audierile miniștrilor, iar joi va fi votul de învestitură. În cazul în care noul Executiv nu îi va avea și pe maghiari în componență, fotoliile de vicepremieri vor fi împărțite între PNL și PSD. Dezvoltarea, cea dorită de UDMR, ar urma să ajungă la PNL, iar o surpriză ar putea apărea la Agricultură. La Sănătate, Transporturi și Familie, cel mai probabil, vor rămâne actualii miniștri.