Externe Politic

Premierul Republicii Moldova explică prelungirea interdicției pentru George Simion

schedule 20 feb. 2024, 13:26

Premierul Republicii Moldova explică prelungirea interdicției pentru George Simion
LCV / Shutterstock
Premierul Moldovei, Dorin Recean, a prelungit interdicția de intrare pentru George Simion, liderul AUR, considerat un risc de securitate.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a oferit detalii cu privire la decizia de a-i prelungi interdicția de intrare în țară liderului partidului AUR, George Simion, pentru încă 5 ani, subliniind că acesta este considerat a contribui la eforturile de destabilizare în regiune.

Potrivit declarațiilor oficiale, instituțiile statului moldovean au identificat un risc de securitate națională asociat cu prezența lui Simion în Republica Moldova, motiv pentru care au decis să mențină interdicția inițiată în 2018. Această decizie a fost comunicată și premierului României, Marcel Ciolacu, însă nu s-au oferit detalii suplimentare cu privire la natura exactă a acuzațiilor.

George Simion a contestat măsura în instanță, susținând că aceasta este o continuare a interdicției vechi și că politicienii de la Chișinău ar trebui să se concentreze mai mult pe ideea unirii cu România, în loc să se mențină în funcții prin măsuri de acest gen.

Acuzațiile aduse lui Simion includ presupuse întâlniri cu spionii ruși din FSB, o informație dezvăluită de un fost ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru. Simion a negat vehement aceste acuzații, catalogându-le drept minciuni și atacuri nefondate la adresa sa.

Decizia de a menține interdicția vine într-un context regional tensionat, pe fondul conflictului din Ucraina și a îngrijorărilor privind influența rusă în țările vecine. În acest sens, Republica Moldova și-a intensificat măsurile de securitate, declarând indezirabili pe teritoriul său mai mulți străini considerați a reprezenta un risc pentru stabilitatea națională.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---