Social

Moşii de vară 2023. Superstiții, obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Morţilor

schedule 03 iun. 2023, 20:57

Moşii de vară 2023. Superstiții, obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Morţilor
Mircea Moira / Shutterstock

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare prăznuită și respectată de creștinii ortodocși. Aceștia respectă o serie de tradiții și obiceiuri legate de această zi importantă.

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților

În data de 3 iunie, creștinii sărbătoresc Sâmbăta Moşilor de vară, sărbătoare dedicată celor care au trecut în lumea de apoi. În această zi, creștinii vin la biserică cu daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi, precum colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie.

Credincioșii dau de pomană în această zi de sufletul celor morți, în special oamenilor nevoiaşi. Totodată, rudele celor adormiţi mai merg și în cimitir pentru a aprinde lumânări, pentru a face curat sau pentru a-i vizita.

În ziua Moşilor de vară, creștinii respectă o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pentru a avea noroc, prosperitate şi sănătate.

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Sâmbăta Morților

În această zi, gospodinele nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, pentru ca să nu ajungă în mâncarea celor din lumea de apoi.

Se mai spune că rudele răposaților merg la cimitir pentru a le așeza acestora pe morminte flori și lumânări aprinse. În unele zone din România, cel mai des la sate, se organizează hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De Moșii de vară este bine ca oamenii să nu fie certați și să ierte.

Cei care merg la biserică în această zi trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit. În această zi, credincioșii trebuie să se roage pentru suflete celor dragi care nu mai sunt în viață. De asemenea, în această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, deoarece duhurile celor trecuți în neființă ajung în aceste locuri şi cei care nu ţin cont de acest lucru vor avea ghinion tot anul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---