Social

Cod roșu de inundații în Timiș, localități înghițite de ape. „Vai de capul meu! Dezastru!”

schedule 28 feb. 2023, 06:19

Cod roșu de inundații în Timiș, localități înghițite de ape. „Vai de capul meu! Dezastru!”
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Un nou cod roșu de inundații a făcut ravagii în Timiș. Apa a intrat în case și a ajuns la aproape un metru, trecând de geamuri. Zeci de elevi și profesori au fost evacuați dintr-o școală, fiind aflată în pericol din cauza râului Bega. Pe același râu, pompierii au consolidat digul cu saci de nisip.

Codul roșu de inundații a făcut prăpăd în Timiș

Apa este peste tot în satul Bodo. Digul care are grijă de locuințele oamenilor a cedat și le-a înghițit casele. Un bărbat a fost surprins în timp ce încerca să își salveze câte ceva din casă. 

„Maşina e în apă. Astea le-am scos din casă. Patul, tot ce am reuşit să mai salvez. Am dus animalele, caprele, porcii, o măgăriţă, căţeii. Le punem în maşină şi le ducem în altă parte până se retrage apa. Dumnezeu cu mila! Toate sub apă! Maşini, grinzi, lemne, se duc încolo toate. Ne-au anunţat că încă n-a trecut viitura mare”, a spus bărbatul, conform Observator. 

În casă, apa a trecut de geam; obiectele plutesc în derivă. „Vai de capul meu! Dezastru! Aici închidem și lăsăm așa până se retrage apa!” Cu câinele în brațe, omul privește neputincios în urmă, văzându-și toată agonisează plină de moloz. Dar nu se poate lupta cu natura. 

Într-un alt colț de sat, un bărbat se uită de la geam la dezastrul de afară. 

Reporter: Mai puteţi ieşi?

Localnic: Deja a intrat înauntru. Sperăm că se mai retrage puţin. Ultima a fost în 2019. Delăsarea tuturor autorităţilor duce la asta. Nu s-a fcut nici măcar un gram de piatră pusă undeva.

Localnic: Un dezastru, nu altceva, un dezastru. După ploi, după zăpadă, permanent zona asta e afectată.''

Coșmar cu repetiție

Locuitorii din Bodo au fost din nou încercați, după inundațiile catastrofale din anul 2019. Satul lor este din nou acoperit de apă. Puhoaiele au săpat printre case și le-au înghițit. Doar din loc în loc se mai văd câteva acoperișuri.

„Situaţia este gravă. Aşteptăm să crească apa, s-ar părea că o să mai fie câteva case afectate, pe lâmgă cele 15 afectate de viitură.Când sunt viituri mari şi ploi torenţiale, apa se revarsă şi după torenţii de pe dealuri şi prin refulare. Neavând o albie curată, refulează din canalul Morii şi inundă gospodăriile din zonă”, a declarat primarul satului Bodo din Timiș. 

Râul Bega a înghițit și satul vecin, Răchita. Un localnic a fost surprins acolo în timp ce încerca să își salveze mașina, alții în vreme ce trăgeau să își salveze măcar animalele. 

„Pe cai şi porcii i-am dus sus, le-am băgat baloţi, dezastru. Nu ne-am gândit că vine aşa mare. Și aici mâl, vai şi amar. Am mai fost inundat aici de 5 ori. A fost apa în casă, peste tot, a distrus tot.''

Sătenii au lucrat umăr la umăr cu pompierii ca să consolideze digul pe Bega. „În momentul de faţă consolidăm digul. Au apărut două breşe când a trecut peste. Cărăm saci cu nisip. Am evacaut o femeie, a luat-o ambulanţa la spital”, a declarat Petru Gherghina, viceprimar Dumbrava. 



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---