Topirea rapidă a zăpezii a provocat cele mai grave inundații din ultimele decenii în Munții Urali și regiunea Orenburg din Rusia, determinând evacuarea a mii de persoane. Peste 10.400 de clădiri rezidențiale au fost afectate de apele învolburate, iar autoritățile se așteaptă la o creștere continuă a temperaturilor și la spargerea gheții de pe râuri și fluviile din zonă.
În orașul Orsk, cu o populație de 220.000 de locuitori, o mare parte a fost inundată după ce un dig s-a rupt vineri seara. Nivelul fluviului Ural a scăzut cu nouă centimetri până luni dimineața, dar continuă să crească în Orenburg, capitala regiunii cu 570.000 de locuitori. Se așteaptă ca inundațiile să atingă punctul maxim miercuri, conform agenției meteorologice oficiale a Rusiei, Rosgidromet.
Primarul orașului Orenburg, Serghei Salmin, a descris situația ca fiind fără precedent, afirmând că nu s-au mai înregistrat inundații de o asemenea amploare de zeci de ani. A făcut apel la locuitori să nu amâne evacuarea, anticipând că situația se va înrăutăți în următoarele zile.
Citește și:
Vortex polar în Europa. Iarna revine în forță, în mijlocul primăverii
Secția de primiri urgențe a spitalului Bagdasar Arseni a fost inundată în urma ploilor
Inundațiile au afectat și Kazahstanul vecin, unde președintele Kasîm-Jomart Tokaev a descris evenimentele ca fiind un dezastru natural major, posibil cel mai grav din ultimii 80 de ani. Președintele rus Vladimir Putin a cerut formarea unei comisii speciale pentru a gestiona criza inundațiilor din regiunile Orenburg, Kurgan și Tiumen.