Social

Ce pensie vor primi românii care au muncit și în străinătate. Anunțul făcut de Casa de Pensii

schedule 09 nov. 2023, 08:11

Ce pensie vor primi românii care au muncit și în străinătate. Anunțul făcut de Casa de Pensii
Mircea Moira/Shutterstock

Casa Națională de Pensii Publice a declarat că românii care au muncit peste hotare vor putea beneficia de pensie.

Cum pot beneficia de pensie românii care au muncit în străinătate

Casa Națională de Pensii Publice anunță că cetățenii români care au muncit în străinătate vor putea beneficia de o pensie comunitară. Perioada în care au lucrat peste hotare se va lua în considerare, indiferent de țara în care persoana va solicita pensia.

"Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat şi în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a spus Directorul Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice

Prin urmare, românii care sunt stabiliți cu traiul în altă ţară vor primi pensia pentru lucrul prestat acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.

"Dreptul la pensie în cazul persoanelor care au lucrat în România și apoi s-au decis să-și exercite dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene nu se pierde, nu este afectat.
S-au creat mecanisme, prin intermediul unor regulamente europene, direct aplicabile în toate statele membre, deci ele nu trebuie transpuse, ci luate ca atare, astfel încât statele să ne coordonăm între noi pentru ca drepturile la pensie să nu fie afectate, să nu fie pierdute”, a mai spus Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice.

Spre exemplu, în cazul unui român care are un stagiu de cotizare de 15 ani în România, se va efectua un calcul al pensiei naționale și un calcul al pensiei comunitare, potrivit principiului contributivității.

Cum se calculează pensia în România și în străinătate

Pentru calcularea pensiei se folosește un algoritm prin care se stabilește suma de bani care îi revine persoanei în cauză pentru perioada în care a lucrat în România.

În cadrul acestui proces de calculare a pensiei se iau în considerare toate perioadele de asigurare realizate în toate statele membre, iar pe baza acestor informații este calculată și pensia pe care o va încasa lunar persoana.

În considerare se iau doar contribuțiile achitate în România. În cazul anilor de muncă de peste hotare, aceștia vor fi creditați cu o valoare medie realizată în România.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---