Lifestyle Sănătate

Câte calorii au sarmalele? Car ar fi porția optimă pentru sănătatea noastră?

schedule 31 mar. 2023, 11:05

Câte calorii au sarmalele? Car ar fi porția optimă pentru sănătatea noastră?
Foto: Shutterstock

Dacă stăm să analizăm rapid rețeta de sarmale, este evident că vorbim despre un preparat cât se poate de sănătos. Cu câteva variații, în funcție de carnea folosită (de porc, mix cu vită, de pui,mai grasă, mai slabă etc.), de natura foilor (din varză murată sau vită de vie) și în funcție de orezul utilizat (alb sau integral), sarmalele rămân o alegere sănătoasă. Să nu uităm însă regula general valabilă, și anume „moderația este bună în toate”. Vă invităm să aflați câte calorii au sarmalele și cum arată porția optimă pentru dietă și sănătate.

Sarmalele reprezintă o mâncare tradițională românească, preparată din carne de porc, vită sau pui, amestecată cu ceapă, morcovi, orez, verdețuri, condimente și ierburi aromatice. Acest preparat este bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră, cum ar fi vitaminele A, C, E și mineralele zinc, seleniu, cupru și fier. Mai mult, sarmalele sunt o sursă excelentă de probiotice, care ajută la menținerea sănătății digestive.

Sarmalele reprezintă, de asemenea, o mâncare sățioasă, care ne oferă energie pentru întreaga zi.

Sarmalele ajută sistemul digestiv și contribuie la prevenirea constipației. În plus, acestea sunt bogate în antioxidanți, care ne protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cardiovasculare.

Prin urmare, acestea sunt o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă.

Sarmalele sunt considerate un preparat complet, foarte bine echilibrat privind raportul grăsimi, proteine și glucide și totodată cu un conținut mediu în calorii. Ingredientele sarmalelor aduc beneficii sănătății, iar varza sau foile de viță de vie sunt alimente bogate în fibre, vitamine și minerale, chiar și antioxidanți.

Câte calorii au sarmalele, în funcție de rețetă?

Sărmăluțele rețeta clasică, cu carne de porc, orez și foi de varză murată, au la 100 de grame aproximativ 280 de calorii. Dacă utilizați carne de pui ori de vită sau carne mai slabă, cu siguranță numărul de calorii va scădea puțin. Sărmăluțele de pui în foi de viță de vie, cu orez integral ajung și la 80 de calorii la 100 g.

Sarmalele conțin, așadar, vitamina A, E, Vitamina C și D, Vitamina K, dar și majoritatea vitaminelor din complexul B, inclusiv B12. Sarmalele conțin fibre, iar cantitatea de fibre este cu atât mai mare cu cât utilizați orez integral în rețetă.

Citește continuarea pe Kudika.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---