Social

Bucureștenii nu vor mai putea procura artificii sau petarde din Capitală. Anunțul făcut de Prefect

schedule 28 nov. 2023, 10:49

Bucureștenii nu vor mai putea procura artificii sau petarde din Capitală. Anunțul făcut de Prefect
Constantin Iosif / Shutterstock

Fără artificii și petarde în acest an în Capitală. Prefectul Capitalei a solicitat primăriilor de sector să nu autorizeze comercializarea artificiilor și petardelor în spaţii publice sau private.

Artificiile și petardele nu vor mai fi vândute pe raza Bucureștiului

Veste tristă pentru mulți dintre bucureșteni. Aceștia nu vor mai putea procura petarde sau artificii din Capitală pentru sărbătorile de iarnă. În urma ședinței Colegiului Prefectural al Municipiului București, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat că în București nu se vor mai comercializa artificii.

Astfel, oficialul le-a cerut primarilor de sector să nu ofere autorizație comercianților de petarde și artificii în spațiile publice sau private. Această măsură a fost luată pentru a descuraja procurarea acestor obiecte pirotehnice și pentru a evita numeroase accidente care au loc în fiecare am în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Am convocat astăzi ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 8/27.11.2023, prin care se solicită Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului București și Administrației Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al municipiului București, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării și utilizării acestora și pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea.”, a informat Prefectul Capitalei.

Rareș Hopincă susține că pe parcursul anilor a primit numeroase petiții și plângeri cu privire la artificii și petarde, deoarece acestea poluează aerul, an de an provoacă incidente tragice, incendii și provoacă un zgomot foarte puternic care este dăunător pentru copiii mici, animale, bătrâni.

„Sărbătorile aduc cu ele bucurie și entuziasm, dar nu putem ignora faptul că petardele și artificiile aduc o doză considerabilă de pericol și disconfort. Acestea provoacă, în fiecare an, accidente grave, incendii și au efecte nocive asupra mediului înconjurător. Am primit foarte multe petiții și solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni și, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres și anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele. ”, mai menționează oficialul.

Prefectul afirmă că se vor face verificări în acest sens și se vor aplica amenzi comercianților care nu vor respecta legea.

Potrivit Hotărârii, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, Direcția Regională Vamală în colaborare cu ANAF-Antifraudă și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor exercita acțiuni de verificare și control în sfera de competență, iar acolo unde vor fi constatate nereguli se vor aplica sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare. Totodată, instituțiile menționate vor acționa în vederea descurajării comerțului cu materiale pirotehnice și pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu materiale pirotehnice.”, a mai transmis prefectul.

De asemenea, Rareș Hopincă a menţionat că va intra în legătură şi cu reprezentanţii marilor centre comerciale pentru ca aceștia la fel să nu le mai permită comercianţilor să-şi vândă petardele şi artificiile în interiorul mall-urilor sau spaţiile centrelor comerciale. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9729 RON
-0.00130
USD
USD: 4.5749 RON
-0.01040
GBP
GBP: 5.9082 RON
-0.00750
HUF
HUF: 1.274 RON
0.00220
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00070
CHF
CHF: 5.1357 RON
0.00480
Convertor valutar

Rezultat: ---