Externe

Avertismentul SUA despre atacul terorist la sala de concerte Crocus ignorat de Rusia

schedule 03 apr. 2024, 11:52

Avertismentul SUA despre atacul terorist la sala de concerte Crocus ignorat de Rusia
Pixabay
SUA a avertizat Rusia despre un posibil atac la Sala Crocus, dar autoritățile nu au întărit securitatea, rezultând în 140 de victime.

Cu mai mult de două săptămâni înainte de atacul terorist sângeros care a avut loc la periferia Moscovei, guvernul Statelor Unite a avertizat oficialii ruși că Sala Crocus, un popular spațiu de concerte, ar putea fi o țintă potențială. În ciuda gradului ridicat de specificitate al avertismentului, autoritățile ruse nu au luat măsuri suficiente pentru a proteja locul, unde atacatorii au ucis peste 140 de persoane și au incendiat clădirea.

Informațiile detaliate transmise de SUA, care includeau chiar și sala de concerte Crocus ca posibilă țintă, contrazic afirmațiile oficialilor ruși care susțin că avertismentele au fost prea generale pentru a fi de ajutor. În ciuda acestor avertismente, securitatea la sala de concerte nu a fost sporită, iar atacatorii nu au întâmpinat rezistență semnificativă, potrivit înregistrărilor video de la locul incidentului.

Președintele rus Vladimir Putin a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atac, catalogându-le drept "șantaj" și o încercare de "intimidare și destabilizare". În plus, oficialii ruși au încercat să arunce vina pe Ucraina pentru atac, în ciuda revendicării acestuia de către o filială a Statului Islamic.

În mod obișnuit, Statele Unite împărtășesc informații despre posibile atacuri teroriste cu alte țări, dar este neobișnuit să ofere detalii despre ținte specifice, mai ales unui adversar geopolitic, deoarece acest lucru ar putea dezvălui sursele de informații. Cu toate acestea, în acest caz, SUA au considerat că există un pericol iminent și au avertizat inclusiv cetățenii americani din Rusia să evite adunările mari.

În ciuda avertismentelor, motivele pentru care securitatea nu a fost întărită la sala de concerte Crocus și de ce atacul a fost permis să se desfășoare rămân neclare. Speculațiile sugerează că serviciile de securitate rusești ar fi putut presupune că informațiile erau incorecte după ce niciun atac nu a avut loc imediat după data de 7 martie, când a fost emis avertismentul public al SUA.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---