Politic

Atac cibernetic fără precedent în România: hackerii au atacat Camera Deputaților și au publicat buletinele lui Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ce recompensă cer

schedule 31 ian. 2024, 08:04

Atac cibernetic fără precedent în România: hackerii au atacat Camera Deputaților și au publicat buletinele lui Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ce recompensă cer
Foto: Shutterstock

Hackerii au atacat cibernetic serverele Camerei Deputaților și au furat zeci de mii de documente și contracte, inclusiv datele premierului Marcel Ciolacu și ale președintelui UDMR, Kelemen Hunor. Buletinele lor au apărut deja pe Dark Web. Experți din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, STS şi SRI au făcut o celulă de criză și vor să afle ce informaţii s-au scurs şi cum a fost posibil așa ceva.

Atacul a fost anunțat chiar de hackeri pe un site italian care pare să centralizeze toate loviturile. Pirații informatici au dat data și ora exactă în care serverul Camerei Deputaților a fost spart. Lovitura apare cu o zi înainte ca în România să dea alarma. 

„Am obținut mai mult de 250.000 MB documente și contracte și mai multe informații de la Camera Deputaților a României. Documente importante despre deputați (carte de identitate, salariu, cheltuieli, contracte de publicitate, birourile angajaților deputați și altele)”, au scris hackerii.

Ei anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate. 

„Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. 

Conform surselor Observator, hackerii care au spart serverele Camerei Deputaților au cerut 40.000 de euro, echivalentul în Bitcoin, pentru a șterge datele respective. Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi Cyber Inteligence din cadrul Serviciului Român de Informaţii se ocupă acum de ancheta desfăşurată în acest caz.

Pentru a demonstra că ei sunt în spatele atacului, hackerii au publicat deja în Dark Web (n.r Internetul ascuns, adică partea rea a internetului, unde se pot cumpăra date personale, arme sau droguri) buletinele lui Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. 

Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name - vizibil pe ecran - şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, ori infractorii digitali au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.

„Responsabilitatea este atât a STS, cât şi responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor. În momentul de faţă, avem pe rol mai multe modif legislative la legea securităţii cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislaţie”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Printr-un comunicat STS transmite că nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaţilor. De asta s-ar ocupa departamentul de IT al Camerei. Pentru numărul trei în stat însă securitatea informaţiilor pare să fie ultima problemă. 

„Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaților, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv”, se arată în comunicatul STS.

Camera Deputaților a depus plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. DIICOT a început deja o anchetă pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---