Zelenski solicită sprijin mai mare din partea SUA și critică ezitarea lui Biden în confruntarea cu Rusia

31 mai 2024, 13:41
Dmytro Larin / Shutterstock.
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Zelenski critică ezitarea lui Biden în a permite Ucrainei să folosească arme americane împotriva Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat critici la adresa președintelui american Joe Biden într-un interviu recent, cerând Statelor Unite să aibă mai multă încredere în capacitatea Ucrainei de a folosi armamentul occidental împotriva Rusiei. Zelenski a subliniat că ezitarea lui Biden de a aproba utilizarea armelor americane pentru atacuri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei a permis forțelor Kremlinului să trateze conflictul ca pe o „vânătoare de oameni”.

În interviul acordat publicației The Guardian, Zelenski a menționat că Ucraina are nevoie să poată folosi arme „puternice” pentru a lovi ținte în adâncimea teritoriului rusesc, o cerință pe care Casa Albă a refuzat să o îndeplinească până în prezent. Președintele ucrainean a avertizat că fără această aprobare, și alți aliați ar putea ezita să permită Ucrainei să folosească armele lor cu rază lungă de acțiune.

Zelenski a mai dezvăluit că a solicitat sprijinul fostului premier britanic Boris Johnson pentru a influența decizia Congresului american în aprobarea unui ajutor financiar semnificativ pentru Ucraina. Totodată, a menționat că noile arme americane nu au sosit încă în cantități suficiente pentru a echipa brigăzi ucrainene suplimentare în nord-estul țării, unde Rusia avansează.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a indicat sprijinul pentru eliminarea „liniilor roșii” în ceea ce privește folosirea armamentului occidental, iar Germania a anunțat că va permite Ucrainei să folosească arme germane pentru a lovi ținte din Rusia. Cu toate acestea, Biden își menține îngrijorările privind riscurile unui conflict nuclear direct cu Moscova.

Zelenski a subliniat că țările occidentale au „priorități diferite” și nu împărtășesc sentimentul de urgență existențială al Ucrainei, adăugând că „dialogul” în locul acțiunii poate fi frustrant pentru Kiev. Președintele ucrainean a comparat conflictul cu cel de-al Doilea Război Mondial și a avertizat că dacă Rusia ar câștiga în Ucraina, Putin ar căuta să remodeleze granițele Europei prin atacarea altor națiuni.



Citeste si